Arbetet i riksdagens utskott

Nu när aktuella lagförslag såsom privatuthyrning av bostäder ( ”andrahandsuthyrning”) diskuteras av partier i media ställer en del väljare frågan hur det faktiska arbetet går till i riksdagens utskott. Formalia i riksdagen brukar inte väcka intresse men för den som är intresserad finns nedan en kort beskrivning. Mer utförliga beskrivningar finns på riksdagens hemsida.

Riksdagens arbete, generellt sett, styrs av vissa regler. Innan riksdagen kan ta ställning till förslag och rösta om dem måste ett utskott ha berett frågan. Då utformas förslag, och motförslag, i ett så kallat betänkande ( en skrift med alla förslag som rör frågan). Medan arbetet pågår i utskottet så brukar ledamöter oftast vara mycket försiktiga med kommentarer. Det finns också tillfällen där man faktiskt inte ska kommentera läget. Min personliga uppfattning är att man aldrig vet förrän det är dags att sätta ned foten i formell mening ( justering) hur partier ställer sig. Ofta säger partier att de preliminärt stödjer sitt eget förslag eller någon annans förslag. Ibland finns det inga andra förslag än till exempel regeringens förslag. Ibland kan också partier enas. Över blockgränser. Vi är inte alltid oense.

Jag tycker personligen att det är viktigt att inte tappa bort förslagens huvudsyfte. I debattens hetta kan det bli så att grundfrågan försvinner.

För min egen del handlar de bostadspolitiska frågorna just nu om hur fler bostadssökande snabbt ska kunna hitta en bostad. Det behövs både kortsiktiga och långsiktiga lösningar. Det är inte frågan om antingen eller, utan om både och.

Vi vet att det finns personer som gärna skulle hyra ut men där osäkerheten kring villkoren gör att man inte ser det värt att göra detta. Rädslan för att göra fel, och att det inte ekonomiskt sett är värt mödan/risken, hindrar den som vill hyra ut.  Men även andra hinder såsom otydliga snäva regler kring när man får hyra ut sin bostad.

Får inte alla personer, som jobbar med bostadspolitik, dessa berättelser från enskilda personer där man beskriver alla hinder?

Förslagen om att underlätta uthyrningen fanns i riksdagen redan under den socialdemokratiska regeringens maktinnehav 2002-2006. Då avslogs förslag vad gäller att underlätta privatuthyrning ( andrahandsuthyrning av ägda bostäder)  med att det pågick utredningar. Utredningar är självfallet viktiga. Utredningar är en del av underlaget, tillsammans med andra faktorer, som ger möjlighet att utforma förslag. När man känner att det finns tillräckligt mycket underlag och där nya utredningar inte kan ge mer för stunden är det dags att forma förslag.

Nu är det år 2012. Det har nu gått många år som gett möjlighet till slutsatser av både utredningar, rapporter från forskare och andra. Regeringen har lagt flera förslag som rör  bostadspolitik och nu även förslag kring privatuthyrning av ägda bostäder ( ” andrahandsuthyrning”) .

Det behövs ju konkreta förslag så att bostadssökande kan få möjlighet att hyra bostäder som inte används. Konkreta förslag finns nu att ställning till i riksdagen genom regeringens förslag.

För nog är det väl orimligt att det finns bostäder som inte används, och som bostadssökande inte får hyra, för att regler hindrar detta?

 

 

En kommentar på “Arbetet i riksdagens utskott

Add yours

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: