Vågar du hyra ut i andra hand?

Just nu debatteras bostadsfrågor på många håll. Många, många har åsikter om varför det är så svårt att hitta boende på vissa håll. Andra är irriterade över regler som gör att man inte vill hyra ut sin bostad när man inte kan bo där.

”- Vågar DU hyra ut i andra hand?”   Frågade en irriterad person nyligen. Nu är inte frågan aktuell för min egen del men jag förstår frågan. Samtidigt ringer en annan person som är orolig för trivsel, ansvar och intresse för att vara med i en bostadsrättsförening om reglerna ändras. Jag tycker att ändringar av andrahandsuthyrningen är nödvändiga. Men med hänsyn taget till att bostadsrättsföreningar måste, i vissa fall , kunna neka andrahandsuthyrning. Och man ska kunna ta ut en hyra för de kostnader som man har.

Regeringens budget innehåller flera förslag som ska förbättra läget på bostadsmarknaden. Ett förslag är uthyrning i andrahand vad gäller bostadsrätter, egna hem och ägarlägenheter. Det är bra att förslagen utvecklats under beredningens gång. Att regeringen lyssnat på synpunkter. Det är bra att små och stora föreningar kan påverka uthyrning om detta påverkar föreningens ansvar negativt. Jag har tidigare bloggat om just detta.

Det stora antalet bostäder är ju faktiskt redan byggda. Oavsett hur mycket som nyproduceras. Likväl som det är viktigt att skapa förutsättningar för nybyggnation måste regler, för de bostäder som redan finns , fungera. Om det är så att folk avstår från att hyra ut sin bostad tillfälligt när man själv inte bor där på grund av knepiga regler måste beslutsfattare agera. Man måste kunna hyra ut sin ägda bostad i andra hand med tydligare regler. Dels att man faktiskt får hyra ut, dels att man får ta ut kompensation för sina kostnader.

Vill du hyra ut din ägda bostad i andrahand när du själv inte kan bo där?

Vågar du hyra ut i andrahand?

Lagen träder i kraft den 1 januari 2013. Lagen gäller bostadsrätter, egna hem och ägarlägenheter.

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: