Vilket OS!

OS! Vi idrottsintresserade har ett eldorado i flera veckor.

Man får möjlighet att följa sporter som annars får mycket lite utrymme i media. Under OS får man möjlighet att se idrott i flera kanaler och växla mellan allt från ridsport och skytte till triathlon, kanot och segling. Och cykling förstås! Nu var det riktigt bra sändning i SVT vad gäller cykling med Magnus Bäckstedt som expertkommentator. Hans relativt färska cykelkarriär ( och han cyklar fortfarande) gör att hans kommentarer ger nya kunskaper om läget idag.  I mitt kylskåp har jag en påse ” Coffee for champions. Big Maggy´s”. Det blir gott kaffe av det! (= Bäckstedts kaffe )

Annars ser man ju cykling på Eurosport med cykelgurun Roberto Vacchi. Han gör enormt många bra cykelsändningar. Det är ett nöje att följa de många och långa tävlingarna genom hans entusiastiska insats. Denna gång fick SVT säkerligen en del tittare genom Eurosports korta sändningar vad gäller cykling – och många reklamavbrott…

OS är fantastiskt! Inte bara för de svenska medaljerna utan för det sportsliga. Alla uppoffringar, hård träning, skador och ofattbart fokus. Man gläds och lider med de tävlande. Ibland händer fantastiska prestationer där otippade vinner. Ibland levererar de som alla tror ska vinna. Trots enorm press. Friidrotten har verkligen bjudit på hela känsloregistret.

OS är som sagt fantastiskt. Oftast.

Nu har Sverige 7 medaljer. Och vilka insatser! Olidlig spänning! Inte minst i brottning, ridning, segling, triathlon och skytte.

Och så nära guld i ridsport och triathlon.

Men sen minns man även besvikelse, brustna förhoppningar och ibland också inslag man bara inte fattar.

Man led med våra svenska cyklister som inte fick till det denna gång efter medaljer i Peking.

Synd att stavhopparen Bengtsson inte gick vidare till final.

Missad medalj i längdhopp för Tornéus med 1 cm .

Men man lider med tävlande, oavsett nationalitet, vars satsning inte räckte hela vägen. Att ha satsat många år och inte lyckas den dagen det gäller. Tufft.

OS brottning är en sport jag vanligtvis tycker är fantastisk att följa. Men redan förra OS var det sådär. Det finns inslag man inte fattar.

Nu är det videogranskningar, tolkningar och bedömningar som ingen verkar förstå.

Oeniga domare. Poäng som ges och tas tillbaka…

Och en fyrkantig kudde…

När ska de sportsliga momenten kast, rullningar och lyft åter vara lika med brottning. Lika med optimal kraftmätning?  Det sportsliga har kommenterats av både Jonas Karlsson (SVT )och Marcus Leifby ( Aftonbladet)

Brottningen har en del att ta itu med om man vill behålla sin publik. Alla bedömningssporter är knepiga. På olika sätt. Men reglerna måste vara något sånär begripliga även för åskådare.  När expertkommentatorn, brottare och förbund uttrycker missnöje måste något hända. Eller så måste de som kan sporten bli bättre på att gemensamt tolka regler och förklara vad som gäller. Så att vi som följer sporten har en chans att hänga med i svängarna. Den brottning som nu utvecklas kan få den största brottningsentusiast att zappa till annan sport i OS sändningarna.

Några dagars härlig idrott kvar att följa!  Jonas Karlssons (SVT) krönikor är mycket bra! SVT har dessutom tagit med många mycket skickliga expertkommentatorer i olika sporter. Bra!

Det blir fler spännande tävlingar.

Det kan bli fler svenska medaljer.

Håller tummarna.

Även idag.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: