Dagens TdF etapp och doping

Dagens tuffa etapp innebar att Kessiakoff förlorade bergatröjan. Trots att han kämpande väl! Ibland är marginalerna med en. Ibland emot en. Jag hoppas Kessiakoff kan köra en bra bergsetapp imorgon. Voeckler är i kanonform. Det skiljer så lite vad gäller poäng så bergatröjan kan ägas av någon annan än Voeckler imorgon eftermiddag. Förhoppningsvis Kessiakoff!

SVT har en intressant en dokumentär om doping.

Väl värd att se!

Dokumentären ger bland annat svar på frågan varför anti-dopingarbetet är så viktigt. Något jag tycker alla ska fundera på är om morgondagens barn och ungdomar kommer att söka sig till idrott om doping är en förutsättning för att kunna hävda sig? Kommer föräldrar och mor/farföräldrar stötta barns/barnbarns idrottsintresse under sådana förutsättningar? Idrottsstjärnor är förebilder. Om stjärnorna dopar sig kommer sannolikt även andra att dopa sig. Jag tycker att arbetet mot doping måste stå i fokus inom all idrott.  Och samhället i övrigt.

Fränk Schleck och doping är ju en aktuell fråga. I formell mening har han lämnat ett urinprov där man hittat spår av diuretika dvs vätskedrivande medel. Förbjudna preparat på dopinglistan avser inte bara preparat som anses prestationshöjande. Det finns även preparat som anses otillåtna för att de till exempel kan maskera andra preparat.

Wada: s (World antidoping agency ) lista över förbjudna medel är lättillgänglig för alla. Även på svenska. Wada:s regler vad gäller förbjudna preparat är tydlig- diuretika är otillåten substans liksom andra maskerande substanser.

Att dopingfall upptäcks inom cykling är bra. Innebär det är cykling är en idrott med mycket doping? Det är en naturlig tanke men man kan ju samtidigt anta att med omfattande testning hittas de fall som finns. Med andra ord: många tester ger fler hittade fall. Vilket inte innebär att sporten är mer drabbad än andra. Om man inte testar, hittar man heller inte dopingfall. Tester kostar mycket att genomföra och därför sker dopingtester i olika utsträckning.

UCI kan inte kommentera en pågående utredning såsom Schleckfallet. Schleck har, enligt UCI, 4 dagar på sig att få B provet testat.

En fråga som är intressant är varför en cyklist skulle välja att dehydrera sig när en av de viktigaste frågorna i en så lång tävling bör vara att hinna återfå en vätskebalansen,och energi,  efter ett långt cykelpass. Varför skulle man då vilja att tappa sig på vätska genom mediciner?

Men:  ingen är skyldig förrän saken har prövats och det gäller även Schleck.

På söndag avgörs Touren 2012 och det kommer att bli ett spännande slut denna vecka!

Men imorgon väntar en ny bergsetapp på TV.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: