SM, cykling – och bilar

Cykeltävlingar är otroligt kul att se. Även live.  Våra världsstjärnor finns på plats i Södertälje och det var kul att se dem på nära håll. Inte minst att Kessiakoff tävlar efter en tuff vår med allergier. Samtidigt är det ju också jättekul att se alla cyklister som får chansen att tävla med dessa stjärnor. Stjärnorna vinner inte alltid!

Extra kul för damcyklingen att Emma Johansson var på plats. Inte minst med tanke på kraschen på träning när hon blev påkörd av en bil och bröt nyckelben. Hon har en fantastisk meritlista. Tävlingscykling är en mansdominerad sport men med spännande förebilder som Emma Johansson ( och Fahlin och Söderberg!) kan man hoppas att fler unga tjejer satsar på cykling! Expressen noterar SM guldet.

Så här var målgången och lyssna på intervjun med Emma Johansson i SVT Sporten.

Cykel SM i Sportnytt

Några ord om själva arrangemanget. Det är bara att gratulera Södertälje CK som fick SM. Banan var mycket tuff med målgång uppe vid Torekällberget.

Gator hade stängts av för biltrafik och flaggvakter släppte igenom trafik på andra gator när bilarna inte störde tävlingen. Det verkade fungera bra. Bra information, och flaggvakter, gjorde att det gick att komma fram. Så varför kan man inte stänga av biltrafik för en dag för Vätternrundan? Det har jag frågat ansvarig minister. Man kunde ju testa och se. Skulle det inte bli ett lyckat försök så har man facit i hand. Men det kan ju också lyckas!

Alla kan förståss inte vara på plats och se tävlingar. Den radiosändning som kördes lokalt i Södertälje under söndagen var riktigt bra. Tänk om den hade kunnat höras oavsett var man befinner sig i Sverige! Likaså att sända på webben från målområdet. Det är komplicerat ( och dyrt) att sända live från kamera ute på banan men att rigga en kamera vid målet borde ha varit möjligt? Cyklisterna körde en bana där målet passerades varv efter varv. Men otroligt roligt att SVT har följt Emma Johansson inför, under och efter loppet!

Cyklisternas utrustning leder till reflektioner bland åskådare. Dels vilka dräkter som de har på sig, dels vilka cyklar som de kör på. Men också annat. Det är mycket snack på om längd och vikt. Det har sina skäl. Längden påverkar ju vikten i viss mån. Och varje kilo innebär att mer kraft och energi går åt. Vi motionärer fokuserar ju mycket på vad cykeln väger,  men den mesta vikten sitter inte på cykeln utan på en själv…

Men det är större variation på cyklister än vad man tror. De så kallade ” bergsgetterna” finns ( korta och lätta) men visst finns det långa cyklister. Och tunga cyklister ( relativt sett). Jag stod i närheten av Gustav Larsson och konstaterade att han verkligen är lång!

Imorgon är sista dagen när tempoloppen i SM avgörs. Damerna hade tur igår och slapp hällregnet. Synd att Fahlins växling i backen ledde till tekniska problem. Emma Johansson såg så stark ut varv efter varv så segern var välförtjänad. I cykling kör man med mästerskapströja på internationella tävlingar ( dock inte tempoloppen och VM) så det blir härligt att se Emma Johansson i den svenska tröjan!

När uppropet gick av stapeln på Stortorget kom hällregnet. Det var helt makalöst! Vattnet forsade på gatorna och cyklisterna försökte ta skydd innan start. Kraftiga vindbyar och piskande regn. Extra imponerande att cyklisterna kom iväg utan bistra miner.

Idag kör juniorerna.

Imorgon tisdag är det bland annat damernas och herrarnas tempolopp.

Och om 5 dagar börjar Tour de France.

Och där finns Larsson och Kessiakoff med.

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: