Stockholms län – problem eller tillgång?

Stockholmsregionen har 2,1 miljoner invånare och människor flyttar från hela Sverige och övriga världen till länet. En tredjedel av Sveriges ekonomiska tillväxt skapas i regionen. Nästan en fjärdedel av landets totala arbetsmarknad finns i regionen.

Länets stora befolkningsökning är ett tecken på att många ser möjligheter i Stockholms län. Befolkningstillväxten fortsätter. År 2030 har regionen kanske mer än 2,6 miljoner invånare. År 2050 kan vi vara hisnande 3,2 miljoner. Men internationellt sett är vi mycket små jämfört med alla megastäder som växer fram.

Hur ska denna tillväxt bli möjlig?

De flesta är nog överens om att om bostäder och transporter utvecklas,  så är det blir möjligt. Men vem ska fixa allt detta? Bostadsministerns inlägg i debatten har skapat debatt.

Länsstyrelsens senaste rapport om läget på bostadsmarknaden är intressant läsning. Länsstyrelsen har under mycket lång tid gett sin bild av läget. Länsstyrelsen ska i en skriftlig rapport analysera bostadsmarknaden i länet enligt uppdrag från regeringen.

Utöver en regional bostadsmarknadsanalys ska rapporten innehålla en redovisning av hur kommunerna lever upp till kraven enligt lagen om kommunernas bostadsförsörjningsansvar, hur länsstyrelsen lever upp till kravet i 2 § lagen om kommunernas bostadsförsörjningsansvar, och hur planeringen av bostadsförsörjningen samordnas inom kommunen, med andra kommuner och regionalt.

Det finna många olika dokument att läsa för den som gillar rapporter om utvecklingen. RUFS är annat dokument som landstinget fattar beslut om och som regeringen har att ta ställning till.

I det dokumentet beskrivs tillväxtfrågor i bred mening: utveckling av stadskärnor, transporter, energifrågor, utbildning, arbetsmarknad – och bostäder. De olika beslutsdokumenten har olika roller i regionen.

Debatten kommer nog att fortsätta. Frågan är vad som kommer att ändra på läget med bostadsbrist och transport problem?

Den centrala frågan är nog vilka hinder som finns.

Hur bygger man hållbara städer? Delegationen för Hållbara städer har många tankar och sprider idéer.

Vi måste skapa förutsättningar för bra livsmiljöer där det utöver bostäder, arbetsplatser och transporter finns plats för både fritid, biologisk mångfald och gröna lungor. Den dagen promenadstråk, fågelkvitter och blommande träd inte får plats kommer storstadsregionen ha förlorat delar av sin själ.

För att spaden ska hamna i backen krävs att alla , som kan bidra, hittar former för samverkan.

Att bygga hus är att bygga samhällen.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: