Skrivet av: ninalundstrom | mars 31, 2012

Studentbostäder- men inte i Sundbyberg?

Stockholm ser till att befintliga lokaler byggs om till studentbostäder. Samt att nya byggs.

Men det sker inte i alla kommuner.

Under årens lopp har jag gett förslag om hur tomma lokaler och lämplig mark kan bebyggas till studentbostäder i Sundbyberg.

Mattias Lönnqvist i Sundbyberg har skrivit om turerna i Sundbyberg. Frågan har debatterats många gånger, under mycket lång tid.

 

Om man använde tomma lokaler, mark i centrala lägen och påbyggnadsmöjlighet på fastigheter kunde studentlägenheter bli en verklighet.

Dock måste man komma ihåg att även studenter har helt olika önskemål och krav på sina bostäder. Man måste kunna påverka standarden.

Varför inte också testa att bygga dubbletter där man delar kök och badrum? Antingen delar 2 kompisar på lägenheten, eller så hyr man allt själv och får då 2 rum och kök. På så sätt skulle byggandet bli billigare genom att våtrum och kök är dyrt att bygga.  När jag talar om studentbostäder är det frågan om små lägenheter med eget pentry och dusch/toalett. Inte korridorsystem där man delar kök med mera. Korridorsystem behöver också finnas.

Är det rimligt med fastighetskatt på studentrum i korridorsystem? Nej, detta borde ses över.

Studerande med familj och barn har förstås helt andra krav på bostaden. Men de behöver, och vill, hitta lösningar på den reguljära marknaden.

Men man kan ju också utveckla nya metoder? Varför har inte företag med gigantiska platta tak sett över möjligheten med att bygga lite bostäder uppe på? Jag tänker till exempel på Hornbachs stormarknad utmed E18, vid Hallonbergen. Med tredimensionell fastighetsbildning uppstår nya möjligheter.  Gigantiska platta tak skulle kunna ha plats för bostäder och odlingar i stadsmiljö.

Riksdagen kan bidra till nya förutsättningar.  Vilket skett vad gäller skattelättnad vid uthyrning av del av bostad.  Man borde fortsätta att se över skatteregler men även pröva möjligheten att använda statlig mark. Den statliga marken kan dock inte användas annat än att kommunen medger detta. Kommunen avgör vad som får byggas och i Sundbyberg har intresset lyst med sin frånvaro.

När investeringsbidraget fanns för studentbostäder (och små hyresrätter) blev en betydande andel av dessa bidrag outnyttjade i Stockholms län. Bidraget för små hyresrätter gjorde det dessutom ointressant att bygga med hjälp av bidraget för studentbostäder. Trots att dessa bidrag fanns satsade inte Sundbyberg på studentbostäder.

Slutsats: Det räcker inte med mark och tomma lokaler. Och bidrag löser inte problemet.

Det måste även finnas en vilja.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: