Väg 225 går mellan Ösmo och Södertälje. Till denna väg kommer man genom nya motorvägen ca 1 mil från Nynäshamn. I Nynäshamn finns en hamn med både person och godstrafik. Det är en hamn som torde ha nationellt intresse.
Vägen går i ett vackert landskap och från 225:an finns många mindre fina vägar såsom Söderbyvägen eller Väggarövägen ( genom Ösmo). Man kan ansluta till Stora Vika vägen och fortsätta ut mot Torö. De fina landskapet och många fina mindre vägar lockar till sig många motionärer på cykel. Vilket potential för cykelturism!
Men vägen är också en viktig led för tung trafik och annan trafik. Vägen känns dock mindre lämpad för de många tunga lastbilstransporterna genom att den inte är anpassad för detta. Trafiken på väg 225 har enligt Naturskyddsföreningen ökat kraftigt under senare år. I början av 2000-talet stod den tunga trafiken för sex procent av trafiken, men fem år senare hade andelen ökat till tio procent.
Många kan vittna om anmärkningsvärda omkörningar när personbilar ska förbi långtradare på en väg som är smal, krokig och bitvis saknar vägren.
I debatten om infrastrukturens betydelse för Stockholms regionen är det lätt att spårvagnar och tunnelbanor hamnar i fokus. Självfallet är detta viktiga frågor men många glömmer bort att även Stockholms län har både storstad och glesbygd. Trafiklösningar är samhällets blodomlopp. Det krävs en rad lösningar vilket också omfattar mindre vägar. Sjöfarten är en fråga av nationellt intresse. Liksom flyget. För att komma till och från hamnar och flygplatser behövs vägar och spårbunden trafik. Att pendla till och från jobbet kräver sina lösningar. För arbetspendling behövs vägar, kollektivtrafik och cyklingsalternativ.
Väg 225 har betydelse för sjöfarten idag genom att den leder ut till E4/E20 vid Södertälje och är både av regionalt och nationellt intresse.
Därför har jag ställt en fråga till Infrastrukturministern om denna väg.
I svaret anges bland annat att frågan ska hanteras på länsnivå i den länsplan som Stockholms län har för infrastruktur.
Den länsplanen verkar under en ekonomisk ram beslutad av riksdagen där länets kommuner har bidragit med medfinansiering. Länsstyrelsen skriver att:
” I arbetet med åtgärdsplaneringen i Stockholms län konstateras att det finns
en rad angelägna objekt som inte ryms i planperioden 2010-2021. Det är
därför viktigt att peka på en fortsatt inriktning för såväl nationellt som regionalt
viktiga objekt för perioden fram till 2025. Arbetet med dessa bör fortsätta
i form av förstudier och utredningar m.m., så att ett genomförande
möjliggörs tidigt i ny planperiod.
…..
Samtidigt är det av stor vikt att även de åtgärder som identifierats för perioden
2022-2025 genomförs så att systemeffekterna fullt ut kan realiseras. Utmaningen
att i regionen inrymma en stad med ytterligare en halv miljon invånare
ser ut att kunna mötas om både de samlade planerna 2010-2021 inklusive
2022-2025 genomförs.”
Jag hoppas att kommande nya prioriteringar även tar fasta på hela länets trafikproblem med infrastruktur, där väg 225 är en av dem. Det finns fler exempel. Huvudstadens problem är angelägna men löser inte regionens utmaningar. Väg 225 finns med i länsplanens senare del så det borde inte vara omöjligt att börja jobba med lösningar. Och där finns även andra viktiga objekt. Med ökad sjöfart blir frågan än mer akut.
Trafikproblemen i Stockholms län är betydligt vidare än frågan om spårvägar i Stockholms innerstad.
Även om debatten ofta tenderar att handla om huvudstaden.
Kommentera