Alla har inte el

Tidningen Riksdag och departement skriver om alliansens energiöverenskommelse.

Några citat ur artikeln i R& D:

” Beroendet av kärnkraft och vattenkraft bör minska genom att kraftvärme, vindkraft och övrig förnybar kraftproduktion tillsammans ska svara för en betydande del av elproduktionen.

År 2010 var 56 procent av elproduktionen från förnybara källor, varav 46 procent från vattenkraft, enligt Energimyndighetens statistik

Nationalälvarna och övriga namngivna älvsträckor ska fortsatt skyddas från utbyggnad. Älvarnas skydd i miljöbalken kvarstår”

Det är inte bara i Sverige som energifrågorna är stora och viktiga.  Den bästa kilowattimmen är dock ofta den sparade.

Utmaningarna med energipolitiken är en global fråga. Vattenkraftens utmaningar och möjligheter debatteras just nu i Sverige på grund av lokala negativa effekter på biologisk mångfald.

Vattenkraften är viktig genom dess höga andel av energiproduktionen men det finns också utmaningar. Historiska negativa följdverkningar i lokalsamhällen har inte åtgärdats. Men samma typ av diskussioner uppstår även i andra länder. Där vattenkraften är på väg att byggas ut. Det kunde vi som besökte Indien nyligen konstatera. Torrlagda älvfåror påverkar alltid den lokala befolkningens möjligheter liksom den biologiska mångfalden. Producenterna har ett ansvar för konsekvenser.

Om vattenkraftproducenter i Sverige investerar i bra miljölösningar , för att åtgärda negativa miljöeffekter , så löses problem som påverkar utvecklingen negativt.  Att utveckla kunnande, tekniker och innovationer som minskar negativa miljöeffekter är viktigt här, men även i andra länder.

Kan vi hoppas på att man kan hitta en lösning för hur energi från sol och vind kan lagras? När den lösningen finns uppstår en fantastisk lösning för många länder som har skriande brist på energi och dålig infrastruktur för att överföra energi. I många länder är inte bara produktionen en utmaning utan även hur energin ska kunna överföras långa distanser.

I Indien saknar ca 400 miljoner invånare ( 50 % av befolkningen på landsbygd) elektricitet  enligt rapport från SEI ( 2009). Satsning på mer vattenkraft, kärnkraft liksom sol och vind ska skapa lösningar långsiktigt. 34% av befolkningen lever på mindre än 1 US dollar per dag. 80 % lever på mindre än 2 US dollar per dag. Miljoner människor saknar tillgång till rent dricksvatten. Den stora mängden sot från vedeldning ger negativa hälsoeffekter och påverkar luftkvaliteten negativt.

En lösning på hur energi från solen (när den inte skiner) och vinden (när det inte blåser) kan lagras vore en stor innovation för mänskligheten world wide.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: