Indien

Delegationsresan med Miljö-och jordbruksutskottet till Indien var en krävande resa.  Målet var att se så mycket som möjligt vilket innebar mycket långa dagar ofta med frukost eller lunch i bussen mellan olika besök.

Nedan bara några exempel på besök och reflektioner.

Vi gjorde besök på ett projekt i slummen där man sorterar och samlar in sopor. Familjerna bor i enkla skjul. Vatten får bäras från annat område. Sanitära lösningar saknas helt. Barn erbjuds att gå i den lilla skolan som är sponsrad av företag. 90 % av sopplockarna är analfabeter och det är inte lätt att motivera föräldrar att deras barn ska gå i skolan. Barnen tjänar pengar till familjen genom att på att sortera och plocka sopor.

Ett annat besök på ett annat skolprojekt (där barnen bor på skolan). Där söker man upp barn och försöker förmå dem att satsa på skolan. Alla barn har rätt att gå i skola i Indien men trots detta är det många barn som inte går i skola. Skolprojektens mål är att barnen så småningom ska kunna gå i de vanliga skolorna.

Miljöproblemen är många. Ofta saknas sanitära funktioner i byar. Vattenkvaliteten är dålig så det är nödvändigt för turister att bara hålla sig till flaskvatten. Risken att bli magsjuk är överhängande.

Fattigdomen är en gigantisk utmaning. Andelen indier som lever på mindre än 2 dollar per dag anges uppgå till hundratals miljoner personer. Samtidigt finns det mest moderna i städerna vad gäller högre utbildning, utveckling och företagande.  Vi besökte industrier inom textil och läkemedel. Rening av avloppsvatten är en stor utmaning med flera viktiga projekt. Problemen med avfallshantering är omfattande. Skräp och sopor finns överallt men projekt finns kring kompostering och biogasproduktion. Frågan som jag ställde var: varför används inte vissa sopor som inte går att återvinna som möjlig råvarukälla för energiproduktion? Märkligt med tanke på bristen på energi och den enorma mängden sopor.

Diskussioner med H&M, Astra Zeneca, Kemwall gav en bild av både möjligheter och utmaningar. Intressanta diskussioner som visar på att många länder stor inför liknande utmaningar. Var kommer forskning, utveckling och tillverkning att finnas? Diskussioner gav många nya tankar.  Inte minst inom läkemedelsforskning och tillverkning finns globala trender som man måste vara medveten om. I Sverige har Astra beslutat om neddragningar i Södertälje.

Indien spelar en viktig roll i internationella överenskommelser kring miljö och klimat. Besöket i Indien har gett mig ökad förståelse för varför miljökämpar i Indien är så kritiska till delar av klimatsamtalen. I Indien finns dessutom utmaningar med befolkning som påverkas av  industrier och deras verksamhet.  Tillgången på vatten kommer att vara en stor framtidsfråga.

De egna miljösatsningarna är många. Besöket i mangroveskogen var intressant. Mangroven ska öka biologisk mångfald, skapa miljöer för fiskar och kräftor samt skydda bebyggelsen från stranderosion samt eventuella tsunamin.

Besöket i fiskebyn som spolades bort i tsunamin och där mer än 50 barn omkom gjorde mycket starkt intryck. Få av byborna överlevde.

Indien är komplext och måste upplevas med egna ögon.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: