Bostadslån – ska staten bestämma dina lånevillkor?

Bostadsmarknaden i bland annat  Stockholms län har brister. Det är mycket svårt för vissa konsumenter att hitta ett boende som passar. Utbudet av bostäder matchar inte efterfrågan. Priserna för bostadsrätter är höga på många håll i länet.

Den ständiga frågan är vad man ska göra åt problemen.

En överraskande lösning kommer från Sten Nordin (m), finanslandstingsråd i Stockholm som vill ha lagstiftning om amorteringskrav på lån.

Citat från DN:

Han vill att regeringen snabbutreder frågan och kan tänka sig att ett amorteringskrav antingen ersätter bolånetaket eller att man har både och, men att taket mildras något. Sten Nordin har inte tagit upp frågan med regeringen än.

– Inte specifikt, jag har inte ringt upp. Men jag känner stöd i att problematiken med skuldsättning och en stabil utveckling på bostadsmarknaden är viktig. Sedan kan man ha olika metoder att möta detta.”

Han menar att det finns en risk för en bostadsbubbla och därför ska lagstiftning om amorteringskrav införas.

 

Jag håller inte med om Nordins analys.

 

Det bolånetak som infördes har gjort det betydligt svårare för vissa att köpa bostad. Alla har inte sparat de nödvändiga 15%  när man bara får låna 75% av marknadsvärdet.

Att amortera på sina lån är bra för alla och de flesta vill ha marginaler. De flesta bostadskonsumenter förstår att stora lån kan skapa sårbarhet på sikt. Stora skulder gör att ekonomi kan påverkas om något oförutsett inträffar.

Men att från detta kräva att amorteringskrav ska bli obligatoriska genom lagstiftning är inte ett bra verktyg.  Villkoren för lånen måste kunna variera. Det måste finnas valmöjlighet för konsumenter under olika perioder beroende på livssituation. Man kanske vill renovera istället för att amortera? Man kanske vill studera en period och skjuta på amorteringar? Om man genom lagstiftning styr in konsumtionen så kommer möjligheten att välja konsumtion att påverkas. Även om det inte är nödvändigt av privatekonomiska skäl.

Bolånetaket har redan påverkat möjligheten att köpa boende. På vilket sätt kommer bolånetak  samt amorteringskrav ge möjligheter för dem som är på väg in på bostadsmarknaden? Ska unga personer inte ges möjlighet att äga sitt boende? Ska äldre personer tvingas amortera även om de inte behöver av ekonomiska skäl eller vill konsumera annat?

Frågan om bostadsbubblor är viktig men man måste skilja på den svenska bostadsmarknaden och andra marknader i andra länder. Bostadsbubblor har uppstått i vissa länder för att man byggt på spekulation eller för att medborgare varit högt skuldsatta samtidigt som arbetsmarknaden hastigt har försämrat. Hög arbetslöshet kan medföra svårigheter för folk att klara sina lån. Sverige har inte drabbats av lågkonjunkturen på samma sätt som en del andra länder.

Dessutom finns det en stor skillnad mellan Sverige och andra länder vad gäller spekulationsbyggande. I Sverige byggs det för lite på många orter. Genom för liten nyproduktion ( utbud) och stor efterfrågan fortsätter priserna att vara på hög nivå. Det gör att priserna även på nyproduktion är höga. I Sverige köper vi bostäder för att bo. Inte för att spekulera.

Bostadsmarknadens många problem har delvis uppstått på grund av konstiga lagar. Det har varit allt från krångel till missriktade subventioner och stopplagar för att staten velat styra över konsumtion och hur folk ska bo.

Det gäller att inte upprepa gamla misstag.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: