Dubbdäcksförbudet

Partiklar i luften är ett dilemma för alla som bor i storstäder. Men problemet finns även i mindre städer. Vissa gator kan få höga värden och viljan att hitta lösningar är naturligtvis stor. Dessutom måste städerna klara EU normen vad gäller partikelhalter.

En rad åtgärder testas på olika såsom att spola gator med vatten, tidig sandsopning och ett omdiskuterat dubbdäcksförbud. Hornsgatan i Stockholm har förbud mot dubbdäck.

Dubbdäcksförbudet har varit ett intressant försök. Att köra utan dubbdäck fungerar för vissa som håller sig till gator med god vinterväghållning. Och utan backar.

Claes Tingvall, trafiksäkerhetsdirektör på Trafikverket, menar följande i DN:

”- Det ska mycket till för att man inte ska kunna ta sig fram med moderna dubbfria däck. Men ska man ta sig upp eller ner för en isig backe är det inte så roligt utan dubbar”

De isiga backarna finns i många kommuner.

Personligen är jag numera mycket skeptisk till dubbdäcksförbudet. Stockholmsregionen är ett län med betydande lokala variationer. Alla som har kört bil i snöstormar, isbildning i delar av länet kan konstatera att dubbdäck har gjort det möjligt att komma fram. På ett säkert sätt. Många i länet åker dessutom till fjällen på vintern. Kan man kräva att bilister har dubbla uppsättningar däck-  några med dubbdäck och andra utan?

Nej, det är inte rimligt.

Kampen för bättre luft måste fortsätta men detta kan inte innebära ett absolut förbud mot dubbdäck. Så länge alternativ saknas som är lika bra på isigt underlag.

Trafiksäkerheten måste gå före.

Det gäller även cyklister.

Dubbdäck på cykeln är att rekommendera.

Om man har kört på friktionsdäck och dubbdäck i olika vinterväglag så är det bara att konstatera att ibland är det bara dubbdäck som fungerar.

Oavsett om det gäller bil – eller cykel.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: