Piteälv och kraftverksprojektet – vad svarade ministern?

Hur gick det med svaret på frågan om Piteälv och det norska kraftverksprojektet?

Först hamnade frågan hos Maud Olofsson . Den överlämnades till förra Miljöministern Andreas Carlgren. Som inte svarade innan han slutade som minister. Så fråga var tvungen att lämnas in på nytt och därför hamnade den hos nya Miljöministern Lena Ek.

Frågan handlade om kraftverksprojektet som presenterats i medier och som rör en av Sveriges nationalälvar, Pite älv. Bolaget vill leda vatten från sjön Pieskehaure i en tunnel till ett kraftverk på den norska sidan. Detta påverkar direkt vattenflödet i Piteälven. Projektet förutsätter samarbete mellan Norge och Sverige.

Piteälven är en av Sveriges nationalälvar och är skyddad.  Frågan till miljöminister Lena Ek löd:

”Vilka åtgärder avser miljöministern att vidta för att skydda Piteälven från det hot som kraftverksprojektet innebär?”

Svaret har kommit från nya Miljöministern Lena Ek.

Nina Lundström har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att skydda Piteälven från det hot som ett kraftverksprojekt innebär.

Våra nationalälvar med tillhörande vattenområden, käll- och biflöden har ett mycket starkt skydd i miljöbalken. Denna reglering är mycket viktig för att skydda våra nationalälvar och bevara deras naturliga produktionsförmåga, den biologiska mångfalden, deras kulturmiljövärden och förutsättningar för friluftsliv.

Även jag har hört talas om att det finns företag som lär ha planer på ett kraftverksprojekt som kan påverka Piteälven. Såvitt jag känner till finns dock ingen ansökan om tillstånd för verksamheten hos svensk domstol. ”

Det är mycket bra att svaret är tydligt på att våra nationalälvar med tillhörande vattenområden, käll- och biflöden har ett mycket starkt skydd i miljöbalken.

Vad anser all de som engagerat sig om svaret?

 

 

 

 

En kommentar på “Piteälv och kraftverksprojektet – vad svarade ministern?

Add yours

  1. Miljöministern är alltför vag i sitt svar om Piteälven.
    Svaret skall vara att varken Piteälven eller någon av de övriga tre nationalälvarna får utsättas för påverkan genom vattenprojekt eller annat ingrepp som kan påverka tillhörande vattenområden, käll- och biflöden.
    Gullvy Jonsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: