Släpp dopingen fri?

Dagens stora dopingnyhet,  ibland annat SVD och DN , handlar om att tidigare dopningsavstängda idrottare får nu fritt fram att delta i OS eftersom den internationella olympiska kommittén (IOK) förlorat kampen om att stoppa den amerikanske sprintern LaShawn Merritt från att springa i London nästa år.

IOK införde 2008 regeln som säger att alla aktiva som stängts av sex månader eller längre på grund av dopning inte får delta i OS. En rimlig regel.

Den regeln tog idrottens skiljedomstol (Cas) ställning till och menar att den är ogiltig och ogenomförbar.

Det förekommer ibland att idrottsintresserade menar att det är inga idrottare som är rena ( odopade)  så det är lika bra att släppa dopingen fri.  Många anser dock tvärtom – det ska göras fler tester, och ges tydliga ( tuffa) påföljder,  vad gäller doping. Rent spel ska gälla i idrott.  Och rena idrottare ska inte bära skulden får att några fuskar.

Frågan som avgjordes av Cas lyftes av USA:s olympiska kommitté.  LaShawn Merritt har avtjänat en 21 månader lång dopningsavstängning och skulle därmed inte få tävla i London. USA menar att regeln blir som ett andra straff. Merritt vann silver på 400 meteroch guld på 4×400 vid OS i Peking 2008. Tyska skridskostjärnan Claudia Pechstein, som stoppades från att delta i Vancouver-OS på grund av regeln, gläds åt beslutet.

En viktig aspekt i denna fråga är hur de övriga som tävlade,  upplever situation. En annan aspekt är publikens reaktion.

Nu får dopingavstängda en andra chans i OS men många av deras medtävlande kommer aldrig få det. De hade sin chans då och har slutat.

Det är mycket bättre för sporten att den rättmätiga medaljören får sin medalj på prispallen än att den ska skickas hem med posten när en dopingavstängd blir av med sin medalj.

En ytterligare aspekt är de nya talangerna. Nya talanger behöver stöd och förebilder. Vill föräldrar ge denna uppbackning till sina barn och ungdomar i idrotter där doping är vägen till framgång?

Det är rena idrottare som förtjänar många chanser.

Inte de dopade idrottarna.

Ett sätt att motverka doping är att se till att konskevenserna är tillräckligt tuffa.  Det ska inte vara värt att ta risken. Därför är det bara att beklaga beslutet.

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: