Kraftbolagen för, eller emot, fiskevägar?

Den offentliga utfrågningen på tisdag i riksdagen väcker mycket intresse.

Vattenkraft är en del av energipolitiken, med både fördelar och nackdelar, och ska granskas på samma sätt som övriga energislag. Bildsättningen av vattenkraft som ett energislag som är uteslutande miljövänligt har varit i fokus och andra perspektiv saknas. Den granskning som finns ute på Youtube manar verkligen till eftertanke. Varför vill kraftaktören ge en annan bild än den som är verklig? För den som ger sig ut i verkligheten kan ju se hur närmiljön ser ut.

Ändå kan kraftbolagen säga att de är intresserade av biologisk mångfald och vandrings vägar för fisk. Men det är lätt att notera i artiklar att det fortfarande inte investeras i lösningar så att detta mål uppnås.

Jämtkraft menar i ett uttalande att det är för fiskevägar och biologisk mångfald. Vilket inte granskande artiklar i Fiskejournalen håller med om.

Men hur många har kraftbolaget anlagt? En granskning visar att bolaget har passage vid en av de 17 anläggningarna. Denna vandringsväg, eller faunapassage, var dock redan byggd när Jämtkraft förvärvade kraftverket år 1974.

En synpunkt från kraftbolagen generellt set är att ingen vill gå före då det handlar om produktionskapacitet och pengar. I en artikel på Newsmill konstateras det att Tranås energi gör just detta det vill säga tar ansvar och går före.

Hur tänker detta kraftbolag? Kan det vara så att de har upptäckt  konsumententperspektivet? Det kanske till och med skapar goodwill för deras produkt att visa konkret att man tar miljöfrågor på allvar?  Man blir verkligen nyfiken på Tranås Energi.

Uppenbarligen kan man göra mer som kraftbolag utifrån redan gällande regler. Men om fler inte avser att arbeta för målen om biologisk mångfald måste beslutsfattare som satt målen fundera över vad mer som kan göras.

Tuffare lagstiftning? Ja, det måste man ju överväga om inget annat fungerar.

Slutligen:

tack vare sportfiskare, älvräddare och många naturintresserade medborgare finns det ett enormt engagemang i frågan om biologisk mångfald kontra kraftbolag och deras ansvar. Bolagen har en stor möjlighet att ta vara på detta engagemang och göra något positivt av detta.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: