Idrotten är större än- doping

Jonas Karlssons krönika i SVT ikväll om doping är otydlig. ” Vi struntar i doping”.

Menar Karlsson att man ska misstänka alla idrottsmän för doping? Tesen är att trots dopingfall återvänder publiken och därmed även sponsorer. Bakom Karlsson syns VM cyklisterna i Danmark… ”Listan på dopingavstängda är väldigt lång”, säger Karlsson.  En märklig koppling görs till idrottens superstjärnor kontra doping.

Vi tittare verkar inte bry oss…

Vilka tittare tänker Karlsson på i sin analys?

Doping är en otroligt allvarlig fråga.

Det här anser jag:

– Man ska inte generalisera och anklaga idrottare överlag för doping. Det är inte ok att de som idrottar/tävlar och är rena ska klä skott för att vissa individer fuskar.

– Med många dopingtester följer sannolikt att fler dopingfall uppdagas. Många tester är bra. Fler fall behöver därför inte vara tecken på att fler är dopade utan att testningen fungerar bättre.

– MEN om man åker fast för doping måste påföljderna vara tuffa. Det har det blivit, inte minst i cykling. Detta är bra! Fler livstidsavstängningar är rimligt. Det måste finnas en tuff åtgärd gentemot de som fuskar. Och åtgärderna kan vara tuffare enligt min mening. CAS måste vara snabbare i att avgöra dopingfall.

Det är inte kul att se tidigare dopingavstängda i startfältet. Oavsett sport.

Men samtidigt måste vi kunna hylla alla de idrottspersoner som gör tävlandet till en spännande upplevelse. Vi idrottsintresserade amatörer som plågas av träningsvärk, mjölksyra och skador kan bara ana vad proffsen behöver uthärda. Man kan känna stor vördnad för alla de prestationer som de bästa kan utföra. Man vet sitt egen snitthastighet (watt i cykling), pulskurva och prestationsförmåga och bugar för elitens makalösa prestationer.

De som följer reglerna om rent spel ska hyllas. Men den som har fuskat får ingen respekt. Konsekvenserna för, den som inte följer reglerna för rent spel, ska vara hårda.

Fusket ska inte vinna.

Och ja, det måste till tuffa påföljder för dem som dopat sig.

 

 

 

2 kommentarer på “Idrotten är större än- doping

Add yours

 1. Sport är överskattat.
  Vi har haft en närmast religös uppfattning om sport och idrott.
  Nu är det dags att omvärdera detta och sluta lägga så mycket
  skattepengar på det.
  Sporta du men betala själv!

 2. Nina, jag är inte klar över om du helt förstår hur svårt det är att fastställa om någon är dopad. Jag menar nu inte Magnus Hedman, vars dopingresultat är offentliga (Solna tingsrätt) och helt entydiga. Jag menar flera av de domar som kommer från CAS (Pechstein, Tysse), och som involverar långa, mycket komplicerade vetenskapliga problemställningar, som jag från min utgångspunkt anser outredda. Ska CAS forcera dessa domar, och göra dem mer osäkra. Du vet mycket väl vilket fall som väntar i november. Ska CAS forcera detta fall? Ska det i framtiden bli omöjligt för en idrottare att äta kött som inte är laboratorietestat? Jag tror att ditt krav på att CAS ska forcera sina beslut kan bli förödande för rättssäkerheten.
  Vet du t ex vilka regler som gäller för transport av ett dopingprov från provtagning till laboratorium? WADA:s brist på regler gör en biokemist mörkrädd.(vilket är klart dokumenterat i den vetenskapliga litteraturen; referens anges på beställning).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: