Kraftverksprojekt och Piteälv

Sverige har fyra nationalälvar som är skyddade genom riksdagsbeslut mot all vattenkraftsutbyggnad.

Trots detta uppstår hot såsom kraftverksprojektet som rör Piteälv.  Min fråga till närings- och energiminister Maud Olofsson handlar om detta projekt.

”Nyligen har ett kraftverksprojekt som rör en av Sveriges nationalälvar, Piteälv, presenterats i norsk media. Tanken är att leda vatten från sjön Pieskehaure i en tunnel till ett kraftverk på den norska sidan. Enligt beräkningar som presenterats skulle nivån i Pieskehaure sänkas med tre meter. Detta påverkar direkt vattenflödet i Piteälven. Projektet förutsätter samarbete mellan Norge och Sverige.

Piteälv är en av Sveriges nationalälvar. Nationalälvar som idag är skyddade har sitt skydd i kraft av att dessa ska bevaras till framtida generationer.”

Ostörda vattendrag är öppna system. Lax och havsöring lekvandrar men det gäller även till exempel harr, röding, insjööring, asp, nors och sik. Utöver lekvandringen finns också näringsvandring och vandring för övervintring. Kraftverksdammar hindrar sådana vandringar.

Vattenkraften är inte uteslutande en ren och skonsam energikälla. Negativa miljöeffekter är mindre fiskbestånd, minskad biologisk produktion och ödelagda miljöer.

De fyra nationalälvarna, liksom övriga i lag skyddade vattenområden, ska bevaras orörda. Inte minst för att den biologiska mångfalden och för att värna naturvärden.

Vilka åtgärder kommer man att vidta för att skydda Piteälv från det hot som kraftverksprojektet innebär?

En viktig fråga där svaret är angeläget att få.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: