Permafrost och glaciärvandring

I Abisko och Tarfala bedrivs forskning om bland annat permafrost och glaciärer. Forskarstationerna lockar både svenska forskare men också många forskare från andra håll i världen. I Abisko sker mycket av forskningen på myrar genom många olika mätinstrument. Tarfala forskningsstation är en forsknings- och undervisningsplattform i den vackra Tarfaladalen i Kebnekaisefjällen.

I Tarfala finns även en stuga för vandrare vid den blågröna sjön Tarfalajaure som drivs av Svensk Turistförening (STF). Den fjällstugan ligger allra mest högalpint av alla STFs fjällstugor och omges av flera toppar som är över2 000 meterhöga – Kebnekaises sydtopp och nordtopp, Kaskasapakte och Kaskasatjåkka. Nära fjällstugan finns Isfallsglaciären.

 På forskningsstationen i Tarfala har man studerat Storglaciären sedan 1940-talet. De långa mätserierna betyder mycket för forskningen. Gunhild Rosqvist är föreståndare på Tarfala forskningsstation. På Youtube finns en film om Tarfala.

I dalen finns fyra glaciärer varav Storglaciären är den mest kända och en av de mest studerade glaciärerna i världen. Under denna vecka regnade det mycket så sikten var dålig. Men besöket i Tarfala och på Storglaciären var ändå fantastisk.

Institutionen för naturgeografi och kvartärgeologi, Stockholms universitet, har fler bilder från forskningen i Tarfala.  

Hur kommer man dit? Flyg eller tåg till Kiruna. Buss eller bil till Nikkaluokta. Vandringsled från Nikkaluokta mot Kebnekaise fjällstation. Till Tarfala är det ca  25 km.

Kunskap är viktig del av planeringen av en fjälltur. Man får tänka på att mobiltelefoner inte fungerar över allt. All vandring på glaciärer förutsätter kunskaper och säkerhetstänkande. Saknar man detta ska man avstå glaciärer. Glaciärvandring är bland det mest riskfyllda man kan utsätta sig för i fjällen.

Media har beskrivit olyckor på glaciärer och fjällen i övrigt.

De svenska fjällen ger, trots tråkiga nyheter om olyckor med drabbade personer,  fantastiska upplevelser. För de flesta går vandringen utmärkt och oftast finns bara mindre problem såsom skavsår , träningsvärk och myggbett.

Gó tur!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: