Regler och stjärnor

( Länkningen fungerar ej idag så länkar bifogas synligt)

Usain Bolts tjuvstart är stora samtalsämnet efter gårdagens antiklimax i friidrotts VM.

I SVT:s morgonsoffa diskuterade Sportpanelen frågan idag. Mats Olsson, sportkrönikor i Expressen, gav uttryck för att det fanns andra skäl än regelrätt tjuvstart. ”Varför, varför, varför?” Han spekulerar i frågan och tar upp frågan om doping. Även om han säger att han skäms för den spontana tanken.

http://svtplay.se/v/2515021/sportpanelen/sportpanelen_29_8

Negativa spekulationer och teser om doping är fel när det saknas belägg. Det är en otroligt allvarlig fråga och det finns en tendens att sprida teser om att idrottare är dopade utan att det finns belägg. Lasse Anrell i Aftonbladet gjorde detta om cyklister i somras. Idrottare i bred mening ska inte behöva bevisa sin oskuld. Däremot ska reglerna kring doping vara tuffa och strikta när det finns aktuella fall där positiva test är ett faktum. Det är dessutom otroligt trist när tidigare dopingavstängda finns med i startfälten. Oavsett sport.

Alla stjärnor kan misslyckas och det ovissa är en del av tjusningen med idrott- att man inte vet. Även stjärnor kan göra bort sig och nya talanger kan göra enastående resultat. När startskottet går gäller det att vara bäst. Just då.  Däremot kan man fundera på om reglerna inom idrott är bra. Det är en helt annan diskussion.

 SVD skriver att:

http://www.svd.se/sport/vm-historiens-storsta-antiklimax_6422352.svd

Efter Bolts tjuvstart kommer regeln om tjuvstart under lupp igen. Sedan 1 januari 2010 gäller att den som gör tjuvstart – det vill säga har en snabbare reaktionstid än en tiondels sekund efter startskottet – diskvalificeras direkt.

Aftonbladet skriver att:

http://www.aftonbladet.se/sportbladet/kronikorer/wennerholm/article13539440.ab

Jag minns att amerikanen Tyson Gay uttalade sig om den nya regeln förra året och han tog upp just Usain Bolt som exempel.

– Den dag det händer honom i VM eller OS, får man sätta en asterisk vid sidan av resultatet och förklara att Usain Bolt inte var med. Det kommer att skada sporten.

Nu har det hänt.

Och just därför tror jag att regeln kommer att ändras så fort det bara är möjligt, kanske redan på söndag då pamparna i IAAF samlas för ett sista möte här i Daegu.

Oavsett syn på reglerna så gäller dessa för alla. Ständiga tjuvstarter är heller inte bra. Varken för de som tävlar eller för åskådarnas upplevelse. Men inga regler är så bra att de inte kan bli bättre. Så det blir intressant att följa kommande beslut.

Om friidrotten bjöd på antiklimax så fortsätter den svenske tävlingscyklisten Fredrik Kessiakoff att imponera i Vueltan ( cykeltävlingen Spanien runt).

http://www.dn.se/sport/kessiakoff-imponerar-i-spanien

http://www.eurosport.se/cykel/

Idrott är som vanligt både dåliga nyheter – och goda nyheter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: