Snart friidrotts VM – och så dopingfall…

Två veckor till friidrotts VM i Daegu. Spänd förväntan trots att många svenska stjärnor inte kommer att delta.

Och så kommer nyheten om ett dopingfall.

SVT och många andra medier beskriver läget med den jamaicanske sprintstjärnan Steve Mullings, 28 som åkt fast för dopning. Medier hänvisar till den jamaicanska tidningen The Gleaner. Han skulle springa100 meter,200 meteroch korta stafetten i VM.

SVT påtalar att Mullings  tränar tillsammans med amerikanen Tyson Gay. Han åkte fast även inför OS i Aten 2004. Då blev det avstängning i 2 år.  Han stängs av i minst fyra år om det visar sig att han är dopad igen. Mullings satte personligt rekord på100 meteri år med 9,80, vilket gör honom till trea i världen på distansen i år.

Den jamaicanska tidningen The Gleaner skriver om fallet men påtalar att dopingfrågan inte kommenterats av varken Mulling, hans agent eller någon från Jamaicanska anti-doping kommissionen.  Tidningen har uppgifter om att Mulling testade positivt för preparat som ska dölja användning av  förbjudna preparat under jamaicanska mästerskap i juni.  

The Gleaner påtalar också att fem friidrottare från Jamaica testade positivt inför OS i Aten. De fick tre månaders avstängning och kunde fortsätta idrottskarriärerna.

Frågan är vad som kommer att ske med Mulligan om han inte dementerar uppgiften, det vill säga accepterar testresultatet.

Bli det avstängning 4 år?  Eller på livstid?

Jag hoppas på krafttag. Idrotten måste stämma i bäcken. Oavsett om idrotten är friidrott, cykling, skidåkning eller något annat.

Rent spel borde vara en självklarhet för alla idrotter.

Det är en så otroligt trist smolk i idrottens glädjebägare när dopingfall avslöjas. ”Inte nu igen…”

Men å andra sidan visar fallen på att det pågår testning. Om man ska hitta något positivt med fallen. Men det räcker inte. Uppenbarligen fortsätter idrottare att ta till otillåtna medel.

Det måste också till tydliga tuffa påföljder för doping.

Livstidsavstängning verkar hårt men det är en helt nödvändig åtgärd för upprepad doping.

Vem vill långsiktigt se på tävlingar, oavsett idrott, när man vet att det inte är rent spel?

Vem vill uppmuntra sina barn att utöva idrott om idrotten bygger på orent spel?

Mycket står på spel i kampen mot dopingen.

 

En kommentar på “Snart friidrotts VM – och så dopingfall…

Add yours

  1. Nina, läs gärna CAS-domen mot Erik Tysse, en ung norsk gångare (CAS 2011/A/2353). Läs också WADA:s tekniska dokument, som citeras frekvent i domen. Får du en aha-känsla av att Tysse självklart var dopad? Jag får det i alla fall inte, snarare en känsla av att det finns saker som är vetenskapligt outredda. Men Tysse döms till två års avstängning. Det finns olika sidor av anti-doping arbetet, och Tysses fall är en av de mindre trevliga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: