Cykeltävlingar och dopingavstängningar

Så är årets cykeltävling Giro d ´Italia avslutad. Alberto Contador vann ganska överlägset. En stor medianyhet under prisceremonin var att de spelade fel nationalsång. Men det var nog många som satt och funderade om 2:an italienaren Michele Scarponi i slutändan kommer att bli segrare.

Eurosports expertkommentator har en beskrivning av läget som är väl värd att läsa:

Efter denna seger kommer det återigen att bli en väntan på att hans Clenbuterol fall ska prövas av CAS, Idrottens Skiljedomstol. Nu verkar dom inte ta upp detta fall innan Tour de France heller. Då kommer det att diskuteras vidare där också. Man kommer ju att bli tvärmatt. Man önskade ju att grejen med att ta upp fallet i CAS torde betyda att vi får svart på vitt att han hade käkat en kontaminerad köttbit eller inte.”

Expressen påtalar att Albert Contador misstänks för doping men att han tävlar i väntan på att ärendet ska avslutas.

Vad känner man som åskådare? Om inte beslutet om Contador kommer innan årets största cykeltävling Tour de France går av stapeln i juli, kommer diskussionen om Contador att fortsätt. Och det är inte bra för cykelsporten.

Cykelsporten förtjänar en bättre hantering. Dopingutredningar måste klaras ut snabbare. Cyklister borde ta timeout under utredningen.

Med en bra hantering av misstänkta dopingfall kan man få respekt för det arbetet som bedrivs för att nå målet om rent spel och en ren cykelsport. Här måste de nationella förbunden göra en insats. Vi är många som följer sporten som tycker genuint illa om dopingen. Milt uttryckt.

Med en snabb tydlig hantering av dopingfall värnar man en ny generation unga duktiga cyklister – och en publik som älskar cykelsporten.

Det vinner alla på.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: