Dopingmisstänkt cyklist i ledartröja

Så har de riktigt stora cykeltävlingarna för året fått sin start. Näst efter Tour de France är det enligt många Giro d´Ítalia som är näst viktigast. Just nu pågår både Girot och Tour of California. En del av världens bästa cyklister har valt att tävla i Kalifornien. Girot är ett tufft flera veckors lopp och kan ses som en konkurrerande utmaning om man avser att köra Tour de France i juli.

Med de stora loppen blir dopingfrågorna även mer aktuella. I dopingdebatten gäller det att komma ihåg att cykelsporten är en av de sporter där testning av idrottarna är omfattande. Med omfattande testning hittar man sannolikt också fler misstänkta och faktiska fall. Det är otroligt viktigt att cykelsporten tar krafttag gällande dopingen i sporten. Som åskådare och motionär tappar man sugen att följa en sport som har idrottare som inte kör med rent spel. Det är fel mot cyklingen som är en fantastisk sport och fel mot alla medtävlande samt publik.

Därför kan man inte annat reagera när en dopingmisstänkt cyklist, Alberto Contador nu tävlar Giro d’Italia och kör i den rosa ledartröjan.  Detta har kommenterats av den svenske cyklisten  Thomas Löfkvist som är med i samma tävling.

 ”- De borde se över reglerna så att man slipper sånt här. Det blir så tråkigt om de dömer honom

Contador lämnade ett positivt dopningsprov ifjol och stängdes av men senare hävdes avstängningen av det spanska cykelförbundet. Cyklisten menade att han fått i sig det förbjudna ämnet Clenbuterol genom kött som han ätit. Det internationella cykelförbundet, UCI, har därefter tagit fört ärendet vidare till Idrottens skiljedomstol (Cas). Nu väntar alla på Cas beslut som tros komma innan årets Tour de France , som går av stapeln i juli. Fram till dess är Contador fri att tävla. Om Cas anser att  Contador är skyldig kommer han att bli av med fjolårets seger i Tour de France.

Om Contador nu vinner i Girot – vad händer då?

Det är något fel när tävlingar inte avgörs när de pågår utan medaljer delas ut med posten i efterhand. Man kan ju förstå att den som blev 2:a,  och som inte fick stå överst på prispallen, inte nödvändigtvis bara känner enorm lycka över segern.

Cyklister som Contador borde visa större omsorg om sporten cykling och dess publik. Det skulle vara en bra gest att ta time-out tills Cas kommit med sitt beslut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: