OS i Sverige – utopi?

Frågan om OS i Sverige är en dröm för en del – en dröm som aldrig mattas ut.

Visst är OS fantastiskt.

Svenska landslagens insatser i både sommar- och vinterspel engagerar stora delar av svenska folket. Personligen är jag stor OS -entusiast för idrottens skull. Fler idrotter borde dessutom få OS status , såsom styrkelyft. Tänk vilken kick för dagens ungdomar och juniorer som i helgen tävlande i Junior SM i Luleå.

Hur många entusiaster har tänkt på att spelen endast är möjliga för att det finns länder som vill arrangera spelen? Vi i Sverige kan delta för att andra länder ser till att det blir möjligt att hålla spelen. 

Ett av de stora hoten mot OS har varit de stora kostnaderna att arrangera spelen. Det är helt enkelt mycket dyrt och specifikt sommarspelen blir dyra med alla arenor som måste till. Därför har frågan om samarrangemang mellan länder dykt upp av och till.

Idag har SVD en beskrivning av vad som sagts i riksdagen förra veckan från ansvarig minister på frågestunden där ledamöter får ställa frågor till ministrar. Frågan handlade om att arrangera vinter OS i Sverige. Reaktionen från SOK är kritisk. SVD skriver att ”Förslaget hör hemma i byrålådan”.

Enligt riksdagsprotokollet sade idrottsministern bland annat följande:

Anf. 93 Kultur- och idrottsminister LENA ADELSOHN LILJEROTH (M):

Herr talman! Jag kan verkligen instämma i att Östersund och Åre är väldigt fina vintersportorter. 

Den här frågan har varit uppe tidigare. Jag har haft möjligheter att diskutera den också med politiker lokalt och gläds åt att drömmen om olympiska spel aldrig dör. Jag kan också konstatera att det vore väldigt roligt att någon gång kunna bjuda tillbaka, då vi själva haft glädjen att delta i stora olympiska tester. 

Den här frågan ägs ju inte av regeringen utan av Sveriges Olympiska Kommitté. Det är de som har att avgöra, om de vill, om vi så småningom ska ansöka om att få arrangera vinter-OS 2022. 

Ministern berörde också frågan om samarrangemang med Norge.

Personligen tror jag att Sverige har mycket att vinna på att locka till sig stora evenemang. Dessutom är våra föreningar duktiga på att arrangera bra tävlingar. Allt från friidrottens årliga DN gala, till internationella tävlingar i ”smala” sporter såsom styrkelyft. De ideella insatser, som tusentals föreningsaktiva gör årligen, är imponerande. Men OS är gigantiskt jämfört med allt annat.  Det finns tusen skäl till varför det skulle vara nästan omöjligt att arrangera OS i Sverige.

Men ibland måste man få drömma om det omöjliga…

Sverige kan konkurrera med andra länder om idrottsevenemang . Det finns några områden som kan förbättra Sveriges möjligheter att utvecklas till evenemangsland:

Visit Sweden borde ges möjlighet att ge kompetensstöd till arrangörer av vissa evenemang

– Forma en strategi, som även inkluderar politiken, hur man ska gå till väga vid ansökning och arrangemang av internationella evenemang

– Att Sverige, under förutsättning att idrottsrörelsen så önskar, tar ställning för en gemensam ansträngning för att söka till exempel EM och Vinter OS

Men huvudfrågan är: vad anser Idrotts-Sverige? Vad anser Sveriges Olympiska Kommitté?

Varför är det uteslutet att ens en aningen fundera över möjligheten att samarrangera spel (med Norge eller Finland)?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: