Dammet yr

DN skriver idag om hur luften påverkar cyklister:

”Partiklarna som finns i luften bidrar till sjukdomar i luftvägar, hjärta och kärl. De mycket små avgaspartiklarna kommer från ofullständig förbränning och de stora partiklarna främst från slitage på fordon och vägbanor.”

Artikeln missar dock vissa aspekter.  Luftkvaliteten är olika beroende på årstid och väderlek. Det som inte tas upp i artikeln är hur allt grus och sand som ligger kvar på vägar, och cykelbanor, dammar. Damm som yr runt är irritationsfaktor inte minst för gående och cyklister. När sopningsmaskiner är ute ser man tydligt hur mycket damm som vivlar runt. Därför kan det vara extra uppskattat med maskiner som är ute när det regnar. Torr dammig luft gör det också mycket värre för pollenallergiker.

Hur skyddar man sig mot dam och pollen? Jag tycker att andningsmask kan hjälpa en hel del men det ska vara en med anpassat filter. DN artikeln ger bilden av att munskydd inte fungerar.

”Ibland syns någon enstaka cyk­list med munskydd, men det är inget som Tom Bellander rekommenderar. För att stoppa hälsofarliga partiklar krävs avancerade masker.”

Det finna bra andningsmasker anpassade för träning och fysisk aktivitet. Inte snyggt men det hjälper.

Om kommunerna sopade tidigt, och samordnade sopning på våren, skulle luftkvaliteten sannolikt bli mycket bättre vad gäller föroreningar och pollen som virvlar upp med dammet. Ekerö är bäst på tidigt sopning av cykelbanor.

Den som vill lära sig mer om hur dammig luften är kan cykla under Essingeleden, från Pampas marina i Solna in mot Stockholm.  

Ibland är det rena rama dimman.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: