Vad är ”hållbart”?

 Ett modeord just nu är ”hållbar utveckling”. Men vad menas med detta egentligen? Ställ frågan till olika personer som jobbar med frågan och du får olika svar. En del svarar att ”det beror på”.

När riksdagens Miljö- och jordbruksutskott gjorde sin uppföljning av statens arbete med hållbara städer var detta en fråga som som togs upp.

Uppföljningsgruppen menade att det för riksdagens beslut vore det bra att veta vad regeringen menar med hållbar utveckling utifrån att om man ska kunna följa upp hur statens pengar används och vilken effekt de ger så måste man veta vad som kan och ska mätas.

Men människor som känner engagemang i frågor som rör vår livsmiljö kan inte hänga upp sina insatser på en akademisk diskussion om vad ett begreppet innebär i statliga beslut. Gillar man giftfri mat så jobbar man för det. Gillar man att cykla för att få motion och bidra till att minska koldioxidutsläppen så är det en viktig insats. Man kan ju styra sin egen konsumtion i viss mån; köra bil mer miljövänligt (eller ställa den), åka kollektivt, cykla, sopsortera, slänga mindre mängd mat och mycket mera. Ibland har man möjlighet att påverka sitt boende. Men konsumenter är samtidigt beroende av vad politiker och myndighetsutövare bestämmer i många viktiga frågor.

Om det saknas cykelbanor, cykelmotorvägar, vintervägunderhåll på cykelbanor – hur ska man då kunna välja cykeln?

Om staden planeras som  ”stenstad” men få parker, små gröna ytor, lekparker och idrottsplatser : hur ska de boende kunna njuta av solen på en parkbänk, motionera, rasta hunden, njuta av träden och uppmuntra barnen att motionera och spela boll?

Om bostaden är dragig, bullrig, kall på vintern och varm på sommaren: hur ska den enskilde kunna få problemen bortbyggda i ett flerbostadshus?

Om luften är dålig med partiklar, pollen, damm och annat som gör att man borde hålla andan: vad kan den enskilde medborgaren göra åt det?

Om man vill bo i en stad, eller behöver göra det på grund av familjesituation, studier och jobbet – men ändå vill ha livskvalitet med renare luft, tystare inomhusmiljöer, nära till en liten park, cykeln nära till hands, bilen i garage och en vacker omgivning trots att det är många hus tätt inpå varandra: vad kan den enskilde göra för att uppnå detta?

Olika partier har olika syn på hur städer kan och ska utformas. Forskningen och expertisens åsikter spelar stor roll.

Idag ska tre av riksdagens utskott ha gemensamt seminarium om ”Hållbar utveckling”.

( Dokumentet blir offentligt idag :  2010/11:RFR3)

Experter ska beskriva exempel på hur hållbar utveckling kan uppnås.

 Möjligen kommer svaren på alla frågor …

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: