Vallarnas mästerskap?

Hänger medaljerna i Skid- VM på fästvallan och glidet? Efter helgens tävlingar var vallningen i skidåkningen en fråga många hade åsikter om. Om Sverige hade haft bättre skidor hade det blivit annat resultat…

 Man kan tro att det är vallateamen som tävlar om medaljer.

Idag uttalar Richardson i SVD att:

”-Ja och det känns bara bra. Jag gjorde mitt bästa lopp hittills i karriären förra helgen och jag vet att formen är bra, säger Daniel, som inte hade någon lycka i skiathlonloppet. Dåliga skidor och dessutom en vurpa förstörde dagen. ”

”- Så är det ibland. Jag får hålla mig på benen nu och skidorna är jag inte orolig för. Vallarna gör nästan alltid ett fantastiskt jobb och jag litar på att jag kommer att ha bra skidor nu, säger Daniel Richardsson. ”

Skidsporten är visserligen en materialsport.

Men så är det med många andra sporter också.

Vallning är komplicerat. Det är inte oväsentligt. Det vet alla amatörer. Dessutom har vi vanliga dödliga ofta få skidor att välja mellan. Vaddå styvhet i spann och olika fästvallor? Man vallar det man har. Alla som ställt upp i motionslopp kan konstatera att en del vallar rätt, andra har misslyckats. Som en Vasaloppsåkare uttryckte det: ” Efter 100 meter i starten insåg jag att det blir en tung dag. Frånåkt och det är 89.9 km kvar…” Andra konstaterar att man hade det bästa glidet och fästet någonsin och det blev ett katastroflopp i alla fall.

Vallning av skidor är en del av tävlingen. Val av skida är ett annat moment. Åkarna väljer ut de skidor de anser känns bäst. De har ett antal att välja mellan. Och de har den absolut bästa supporten. 

”– Det är mitt eget ansvar också, jag är med och väljer de skidor jag ska åka på, säger Richardsson.”  Säger Richardsson i DN.

Alla skidåkare, oavsett nationalitet, har samma osäkerhetsmoment. Att allt stämmer den dagen. Formen, motivationen, utrustningen, vallningen, taktiken och vädrets makter. De är så jämna i prestation så att den som prickar in mest av allt vinner.  Om snön är smutsig är den det för alla.

Är Skid – VM vallarnas mästerskap?

Nej, det är inte vallateamen som står på pallen för att ta emot medaljer.

Medaljörerna heter Hellner, Jönsson – och förhoppningsvis Kalla, Haag och Richardsson. Den dagen allt stämmer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: