Cykla i snö och kyla?

DN skriver om det kommande ovädret. Snö och hårda vindar. Det blir vinter även i år.

Cyklar folk även på vintern. Ja, i ökad utsträckning. Man möter fler på cykelvägar och vägar. Det är inte längre öde cykelvägar. Idag kunde jag glädjas åt att Stockholms stad hade sopat en cykelbanan. Fritt från löv- härligt!

Det är ju inte bara is och snö som kan ställa till det utan även högar med blöta löv.

DN hade nyligen en artikel om dubbdäck på cykeln:

 ”Måste man ha dubbdäck både fram och bak?

 – Måste och måste – man kan klara sig med ett om man sätter det fram. Det är lättare att parera en sladd på bakhjulet än framhjulet”

Nu blir det dubbdäck på stadscykeln som jag har som pendlingscykel. Annars tycker jag att mountainbiken med dubbdäck är mycket bra på isiga vägar. Landsvägscykeln får stå till våren.

Hur man ska klä sig? Varma fötter, händer och huvud är viktigt. Inte för varmt i övrigt. Superunderställ, cykelbyxor med goretex framsida, varma vintercykelskor, cykeljacka och väst. Mössa under hjälmen och varma cykelvantar. Lammullsunderställ är bra när det är kallare. Reflexer är ett måste.

Man behöver inte cykla varje dag men med rätt utrustning och något sånär rimliga förutsättningar (sett till väder) blir pendlingen eller nöjescyklingen till en upplevelse. Dessutom är det ju mindre trängsel just nu så man har mer plats.

Men det finns mer att önska vad gäller underhåll och sopning av cykelvägar och banor… Alla borde tänka på att en cyklist är en person färre i kollektivtrafikträngseln eller i bilkö!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: