Skrivet av: ninalundstrom | oktober 12, 2010

Polsk kritik mot Björgens astmamedicin

DN skriver att polska längdåkaren Justyna Kowalczyk kommer med ny kritik mot norskan Marit Björgen. Björgens användning av astmamedicin är föremål för kritiken.  Under OS i Vancouver sade Kowalczyk att Björgen inte skulle ha vunnit utan medicinerna. Nu säger hon att:

”– Jag förbereder mig i spåren och inte på apoteket.”

Norska skidlandslagets läkare, Hans Petter Stokke, att astmamedicinen inte ger Björgen någon prestationshöjning.

Stokke uttalar i norska tidningen Verdens Gang (VG) att astmamedicinen gör att skidåkerskan från att vara sjuk till istället fungerar normalt. Stokke menar också att om möjligheten till astmamediciner inte fanns skulle detta innebära att vissa idrottare inte skulle kunna tävla i uthållighetsidrotter.

Stokke har en viktig poäng. Dock kan man tillägga att detta inte bara handlar om uthållighetsidrotter. Många andra idrotter såsom explosiva idrotter förutsätter också bra lungfunktion både för träning och tävling.

Sedan kvarstår faktum: om de idrottare som är allergiker och/eller astmatiker slapp sina besvär ( dvs. var helt friska) skulle många av dem kunna vara än mer framgångsrika. Att vara helt frisk utan besvär underlättar träning och tävling. De som är helt friska har en fördel.

Att kunna tävla på elitnivå även om man inte är helt frisk är en viktig fråga. Det är ansvariga läkare gör bedömningen om det finns ett sjukdomstillstånd och avgör om det behövs mediciner samt val av lämpliga preparat. Dispens måste sökas för vissa mediciner. Tyvärr kan inte alla allergiker och /eller astmatiker fortsätta att träna och tävla såsom de skulle vilja.

För alla ungdomar som dras med liknande symptom är det viktigt att det finns förebilder som visar att man kan bli bland de bästa i världen även om man har astma och allergier.

Slutsats: personer med astma vill förbereda sig i spåren. Precis som Kowalczyk.

Annonser

Responses

  1. Osannolikt dålig artikel. Dn missar hela poängen. Hur är det möjligt. Utför man ingen research eller vill man bara blunda.
    Det är självklart att sjuka idrottare skall ha mediciner och Marit skall ha ordinarie astmamediciner som har lika god effekt när det gäller astman jfr med den ”starkare” medicin hon tar nu ; clenbuterol.
    Clenbuterol har en anabol effekt på muskulatur och finns bara till hästar på Apoteket sedan mer än 20 år tillbaka.
    Den är klassad som anabol steroid enligt Wada vilket inte gäller för vanliga astmamediciner ventoline Oxis Salmeterol terbutalin osv


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: