Idag är det två stora bekymmer som beskrivs vad gäller havsmiljön: algblomning och containertransporter på fartyg.
DN skriver om den pågående kraftiga och sena algblomningen i delar av Mälaren och Stockholms innerskärgård. Allmänheten uppmanas att hålla hundar och små barn borta från de giftiga cyanobakterierna.
Svaga vindar gör att algerna fortsätter att samlas vid ytan i höga koncentrationer. Det är en hälsorisk för små barn, hundar och andra husdjur.
Under de senaste tio åren har det inträffat ett tjugotal fall där hundar blivit svårt sjuka efter att ha badat i algblommande vatten. Rådet är att hunden ska hållas så långt borta som möjligt från vattnet. De kan bli riktigt sjuka även av små mängder vatten enligt DN artikeln.
Övergödningen är ett stort hot mot vattenkvaliteten i sjöar och Östersjön. Övergödning kommer från näringsämnen från avloppsvatten, läckage från jordbruksmark, industrier och trafik. Sedan 40-talet har tillförseln av näringsämnena kväve och fosfor flerdubblats, vilket har orsakat omfattande ekologiska förändringar. En del arter drar nytta av det ökade tillflödet av näringsämnen, medan andra får svårare att konkurrera och minskar i omfattning eller försvinner helt.
De senaste somrarnas återkommande algblomning i Östersjön har varit mycket besvärande. Vissa år har mer än halva Egentliga Östersjöns yta täckts av gulfärgad sörja. Fosfor har en avgörande roll för dessa bakterieblomningarnas omfattning, men även tillgången på kväve är av stor betydelse.
Ett annat hot är transport av containrar på fartyg.
Ekot beskriver idag att inom EU är det varje år över 2 000 containrar som ramlar i havet. Ett skäl till olyckorna är att containrarna surras och lastas för dåligt, och nu kommer krav om att EU-kommissionen ska skärpa reglerna. Dålig lastning och surrning av containrar pekas ut som ett viktigt skäl till att fartyg ofta förlorar sina containrar ute till havs.
Enligt en holländsk studie nyligen är det över 2 000 containrar som faller överbord i EU:s farvatten varje år.
En brittiske EU-parlamentariker är upprörd över att ingen verkar ta tag i det här problemet, som innebär stora kostnader, men också risker för havsmiljön och sjöfart. I vintras blev det mycket uppmärksamhet när ett lastfartyg tappade flera containrar i havet mellan Öland och Gotland, bland annat en container med över 20 ton miljö- och brandfarliga ämnen.
Många frågor som rör våra vattenmiljöer är kopplade till människans beteende.
Ett sätt att minska belastningen och värna kust och hav är att människan ändrar beteendet.
Lättare sagt än gjort?
Kommentera