Anonym källa och en bestört cykelvärld

Efter det positiva dopningstestet riktar nu en källa i Alberto Contadors förra stall nya anklagelser mot Tour de France-vinnaren Contador.

En nyhet som många refererar till idag i internationell media.   

Eurosport refererar till ett belgiskt magasin Humo som menar att Contador gjorde blodtransfusioner mellan cykeltävlingarna Dauphiné Libéré-loppet och Tour de France. Allt enligt en anonym källa.

Cyclingnews har nyheten om den anonyma källan liksom Velonation.

Vad påstår den anonyma källan?

Källan menar att Contador fortfarande hade viktproblem inför cykeltävlingen Dauphiné Libéré samt att detta var skälet till att använda Clenbuterol. Det ökar fettförbränningen och främjar muskeltillväxten.

” Vanliga människor ser det inte men han hade ett eller två kilon för mycket. Clenbuterol används för att bli av med de där kilona på ett sätt som gör att man inte samtidigt förlorar muskelmassa – eller i bästa fall så att man till och med får en ökad muskelmassa”  

 – Man måste använda det tillsammans med T3 (ett sköldkörtelhormon) som hjälper förbränningen av fett. Då fär du en snabbare effekt med en mindre dos av ”clen”. Och ju mindre dos, desto mindre risk att du åker fast. ”

Mycket små mängder blod ska ha tappats ur Contador så att inte det biologiska passet stördes.  I blodet ska ha funnits spår av clenbuterol i blodet vilket sedan gav utslag i dopingtest när blodet återfördes i Contadors kropp senare.

Contador själv hävdar sin oskuld och menar att det positiva provet beror på kött som han ätit.

Eurosports cykelkommentator Vacchi skriver om Contador i samband med inlägg om andra dopingfall i Spanien:

”Om Alberto Contador kommer att bli ett dopningsfall är inte klart men jag tror han kommer att få svårt att förklara sig och bevisa att han är oskyldig. Nu vill han heller inte kommentera ärendet mer. Känslan är att det kommer mer ganska snart.”

Cyklingsvärlden väntar på besked om vad som ligger till grund för Contadors positiva dopingtest.

Cykelsporten förtjänar bättre nyheter.

2 kommentarer på “Anonym källa och en bestört cykelvärld

Add yours

  1. Jag vet inte vilka nivåer av clenbuterol som hittades i Contadors samples, och jag vet inte om förorenat kött kan förklara testresulotatet. Mike Morgan förefaller ge stöd för kötteorin, och det finns anledning att lyssna på honom.
    De biologiska vetenskaperna driver en ingenjörsmässig utveckling av instrumenten som används i masspektrometri, så att de blir alltmer känsliga. Dopinglaboratorierna, som inte är någon särskilt stor spelare i denna värld, använder sig av dessa kommersiella instrument, inklusive servicekontrakt. Känsligheten i testerna skulle kunna ökas tusenfalt om man istället för kommersiella instrument optimerade för proteomics använde specialbyggd vetenskaplig utrustning som bygger på de enorma framstegen i fotonvetenskaperna. Detta är naturligtvis inte praktiskt genomförbart för dopningstester, men frågan inställer sig: hur låga nivåer ska fortfarande räknas som dopning. Vi vet redan att det kan räcka med att kyssa en person som använt kokain för att ge utslag i en dopningskontroll. Låt oss säga att vi kan detektera till nivån 10 fg/ml. Då kanske det räcker med att kyssa någon som ätit kött som är förorenat. För eller senare måste denna debatt börja.

    1. ”…hur låga nivåer ska fortfarande räknas som dopning.” Bra fråga. En annan aspekt är hur personen fått i sig otillåtna medel. Om man utan egen medveten handling fått i sig medel eller om man medvetet tagit preparat för att få prestationshöjande effekter. Ren idrott handlar om att idrottare ska träna och tävla utan doping. Dagens ungdomar och juniorer ska inte ges bilden att det enda sättet att bli bra eller bäst är att ta otillåtna medel. Dopingen omfattar etiska, medicinska och en rad andra perspektiv. Hur gränsvärden etc ska sättas är en fråga om ”hur” och där finns olika vetenskapliga och praktiska synsätt om vad som är möjligt och görligt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: