Sviker publiken cyklingen p.g.a. dopingfallen?

Veckans chock i cyklingsvärlden genom Contador fallet har resulterat i många inlägg i debatten. En del hävdar bestämt att man nu slutar följa cykling som sport. Visst finns en enorm besvikelse. Andra menar att det var det man visste hela tiden ” det går inte att vinna ren”.

Men man bör väl fundera på vad positiva tester ytterst handlar om? Fallet Contador har ännu inte utretts och där väntar många på en förklaring då cyklisten hävdar att han fått i sig förgiftat kött. Är Contadorfallet avgörande för publikintresset gällande cykling? Det tror jag inte. Cyklingen som sport är större än cyklisten Contador. Dessutom finns det många andra spännande cyklister att följa. Varför skulle vi sluta följa alla andras utomordentliga prestationer på grund av trista dopingfall? Det är de dopades ( och deras ev. stödorganisationer) beteende det är fel på – inte sporten.

Ett annat synsätt på dopingfallen är att antidoping arbetet blivit allt mer framgångsrikt. Man hittar dopade idrottare för att testning och tester blivit vassare. Det är i sig något bra. Wada har en riktigt bra frågesport om doping. Där kan alla lära sig mer. Tyvärr finns den inte på svenska,  men på andra språk.

Påverkas medias intresse (att följa cykling) på grund av dopingfallen?

SVT svarade i en chatt om sportbevakning år 2009 på fråga om just detta. Frågan löd: ”Varför visar SVT så lite från cykel? Girot som pågår nu får knappat något utrymme alls. Är det för att det finns mycket doping inom cykel? Förklara istället för tittarna att cykelsporten har mest dopingtester av alla sporter. Kanske därför fler åker dit? Jämför med Golfen?”

Svar från SVT:

”Ett skäl tidigare är att det varit tunnsått med svenska framgångar, framförallt på hersidan. Nu tycker jag dock vi senaste månaderna haft mer cykelbevakning än på länge, både vad gäller Emma Johansson och hennes framgångar och Tomas Lövqvist. Det faktum att cykel haft många dopningsfall har naturligtvis också präglat innehållet i bevakningen.”

Vore det inte då rimligt att bedöma alla sporter kontra doping?

Den stora cykelsportkanalen är Eurosport som sänder från nästan alla stora cykeltävlingar.  Den kanalen har duktiga cykelkommentatorer som även bekämpar doping. Så man kan göra både och…

Ett annat perspektiv på cykling är att det inte är enda sporten som drabbas av doping.  Och det handlar inte bara om idrottare i andra länder. Den svenska statistiken som RF publicerat finns nedan:

Dopingfällda per specialförbund i Sverige 1981-2008

Specialidrottsförbund

Tyngdlyftning *
Styrkelyft *
Friidrott
Amerikansk Fotboll
Brottning
Boxning
Cykel
Ishockey
Korpen
Motorcykel & Snöskoter
Basketboll
Gymnastik
Fotboll
Rugby
Handboll
Skolidrott
Akademisk Idrott
Judo
Simning
Squash
Volleyboll
Budo och Kampsport
Handikappidrott
Innebandy
Militäridrott & Mångkamp **
Orientering
Ridsport
Bandy
Bob och Rodel
Flygsport
Fäktning
Golf
Racerbåt
Skridsko
Taekwondo
Summa

Antal fällda

367  (varav 195 motionärer)
60    (varav 43 motionärer)
28    (varav 20 motionärer)
12
12
11
10
10
9
8
7
6
5
5
4
4
4
4
3
3
3
2
2
2
2
2
2
1
1
1
1
1
1
1
1
595

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: