Chockad cyklingsvärld – Contador dopingavstängd

En bomb har idag briserat i cykelvärlden. Världens bästa cyklist just nu, Alberto Contador har åkt fast för doping då han testade positivt för Clenbuterol under årets Tour de France. Expressen, Aftonbladet, DN, SVD och mängder av internationell media tar upp dopingfallet idag. Nu pågår cykel-VM i Melbourne och tävlingen kommer att skuggas av dagens nyhet.

Contador vann Tour de France som anses vara världens tuffaste cykeltävling. Det positiva testet togs den 21 juli. Contador gjorde flertalet andra tester under tävlingen som inte var positiva. Både A och B provet den 21/7 visar mycket små mängder av det otillåtna medlet.

I en presskonferens idag menar Contador att han fick det i sig genom att äta kött som innehåll ämnet och att han inte dopat sig. Han påtalar också att det endast finns 4 laboratorier i världen som kan spåra så minimala mängder. Det finns bara en enda sanning, enligt Contador, det vill säga att han blev matförgiftad.

Clenbuterol är en beta-2-typs steroid. Den förekommer bland kroppsbyggare. Ämnet kan finnas i medicin för människor med kronisk astma. Användning av clenbuterol kan ge problem med både hjärta och högt blodtryck.

Alberto Contador är en av tidernas största cyklister med segrar i de tre stora etapploppen – Giro d’Italia, Tour de France och Vuelta a España. Något som inte ens Lance Armstrong lyckades med. Han har vunnit Tour de France vid tre tillfällen. 2007, 2009 och nu senast juli 2010.

Internationella cykelförbundet, UCI, har bekräftat att både Contadors a-prov och b-prov var positivt. Contador är avstängd tills vidare.

En av Sveriges bästa cyklister Thomas Lövkvist, som var ende svenske deltagaren i årets Tour de France, säger att:
”- Vi är noggranna med drycken framför allt. Vi dricker alltid ur oöppnade flaskor, men det är omöjligt att ha full koll. Om det är någon som vill förstöra för en finns det möjlighet till det, det är omöjligt att undvika helt. Vi måste lita på våra ledare och på våra kockar, sedan tror jag inte att det är någon av dem som vill gå in och förstöra”

Antidopningsbyrån Wada hävdar dock att det inte finns någon undre gräns för vad som är dopning, hur små än mängderna är. Wada:s David Howman uttalar att:

”– Clenbuterol är en substans som använts 20-30 år. Ingen har någonsin antytt att man kan få i sig den oavsiktligt, säger Howman till AP. ”

Cyclingnews skriver om dopingfallet liksom Velonation.com.

Velonation hänvisar till en läkare som påtalar att det handlar om mycket små mängder samt att det finns en risk att få i sig Clenbuterol genom att äta kött som kommer från djur som behandlats med Clenbuterol.

There are numerous documented cases of humans ingesting Clenbuterol accidentally by eating meat from animals that have been fed the substance to stimulate growth.

Roberto Vacchi på Eurosport skriver idag om doping att:
”- Livstidsavstängning är det enda raka. Om någon missar ett test och stängs av i två år kan inte det likställas med att någon annan trycker i sig till exempel epo. Det borde finnas olika nivåer på straff.”

Verkligen en trist dag för cykling. Problemet med dopingfällda har varit att även om bevisen varit överväldigande så har många nekat rakt av. Kan man utesluta att någon testar positivt utan att ha aktivt dopat sig? Det finns fall där idrottare fått i sig otillåtna medel till exempel genom kosttillskott eller mediciner.

Men det måste till tuffa påföljder för dem som aktivt dopat sig. En avstängning på 2 år gör att idrottare kan göra come-back och hamna i eliten igen. Det är fel signal. 

Vilket inte är samma sak som att missa att ange var idrottaren befinner sig.

Det finns idrottare som inte kan tävla på heltid utan jobbar eller pluggar. De kan ha svårt att ange var de är exakt hela tiden. Om de missar ett dopingtest för att de inte kunnat ange exakt var de befinner sig kan det leda till hårda dopingstraff. Reglerna eller metoderna borde anpassas efter den verkligheten.

Vi kan vara säkra på att fortsättning följer kring Contador. 

Som sagt – en trist, trist dag.

Annonser

2 thoughts on “Chockad cyklingsvärld – Contador dopingavstängd

Add yours

  1. Jag kan inte tala för cyklingsvärlden, men jag själv är varken förvånad eller chockad: Antalet andra top-cyklister som har avslöjats eller misstänkts för doping är för stor för detta.

    Trist är det dock utan tvivel.

    1. Samtidigt kan man konstatera att cyklingen som sport ändå genomgått förändringar. Man ser inte längre på de stora tävlingarna extrema prestationer där någon kan ta stor ledning eller genomföra extrema spurter i bergen. Årets TDF var mycket jämn.
      Vi får väl se vad utredningen om Contador landar i.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: