Mästerskap till Sverige – valfråga?

SVD skriver att det lovades för fyra år sedan att Sverige skulle verka aktivt för att få hit fler stora internationella evenemang. Men att lite har hänt i den frågan.  

Upplevelseindustrin blir allt viktigare. Men utan statliga garantier kan Sverige glömma att få arrangera de största tävlingarna. Och då säger regeringen också nej till stora skatteintäkter, ökad turism och all uppmärksamhet som exempelvis ett fotbolls-EM eller ett friidrotts-VM för med sig.

Det är faktiskt också en fråga om moral. Mästerskap ger alltid intäkter till stat och kommun. Därför är det inte rimligt att förbund som ofta har svårt att få ekonomin att gå ihop ska ta hela risken själva.

SVD räknar upp mästerskap som är möjliga att söka:

vinter-OS 2022  

friidrotts-VM ute och inne

friidrotts-EM 2018

damernas fotbolls-VM

fotbolls-EM 2020.

 Ola Billger på SVD menar att Sverige borde söka ett större mästerskap. Visst, det vore bra för både Sverige som nation och idrottsrörelsen. Samtidigt får man inte glömma att nämna att det finns mästerskap i vissa sporter i Sverige redan. Hur många vet om detta och vilken bevakning finns det på mästerskapen? Tre exempel: EM i styrkelyft gick i Sverige förra året i Jönköping. EM i styrkelyft gick i år i Köping. VM-gruppspelen i baseball spelades i Sundbyberg förra året.

Många kan förstås tycka att de smala idrotterna inte räknas? De borde räknas för de förbund som är engagerade har ju en hel del erfarenhet att ta vara på. De orter som haft arrangemangen har säkerligen fått good-will. Smala idrotter lockar mycket publik internationellt sett. Jag såg styrkelyft EM i Ukraina 2008 vilket var en fantastisk upplevelse med hyfsat stor publik. Baseball är en gigantisk sport internationellt sett.

Så- ska Sverige ska söka ett större mästerskap?

Självklart! Anser jag.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: