Fakta om energi– mer kolkraft?

Kring energifrågan, som också är del av klimatfrågan, finns många påståenden. Aftonbladet har gjort fakta koll på (v):s energipåstående i TV 4 debatten: ”I Tyskland står den förnyelsebara energin för 27 procent” (Lars Ohly).

Om han avsåg att 27 procent av den tyska energin kommer från vindkraftverk eller om 27 procent kommer från förnyelsebar energi är oklart. Men Aftonbladet har granskat båda påståendena:

Av den totala energianvändningen i Tyskland stod den förnyelsebara 2009 för 10,1 procent. Vindkraftverken, som räknas in i den siffran, stod för 1,6 procent.

Av den totala elförbrukningen i Tyskland steg den förnyelsebara från 6,3 procent år 2000 till 16,1 procent 2009.

Vindkraftverken, som räknas in i den siffra, står för 6,5 procent.

Slutsats: Lars Ohlys påstående stämmer inte. Tyskland har som mål att 27 procent av den totala elanvändningen år 2020 ska komma från förnyelsebar energi. I dag kommer drygt 16 procent från förnyelsebar energi.

Reuters har beskrivit den tyska energipolitiken. Tysklands politiska ledning vill minska elförbrukningen med 11 % fram till år 2020. Ett 27 % mål för förnyelsebar energi finns för år 2020. Kärnkraften ska fasas ut men kolkraft ska in. Det ska byggas 30 nya kolkraftsanläggningar!

Att avveckla kärnkraft och satsa på kolkraft – är det verkligen lösningen på klimat- och miljöfrågorna?

Men kan man inte satsa på solceller?

Ja, detta sker.  Men det räcker inte som energikälla.

Ny Teknik har beskrivit hur solcellsmarknaden växer och förra året ökade den samlade effekten från solceller i världen med 50 procent. Hälften av de nya solcellerna sattes upp i Tyskland vilket gör dem till väldens ledande solcellsnation. Priset på solceller har sjunkit med 50 procent under de senaste två åren.

Enligt Energimyndigheten är den installerade effekten från solceller i Sverige ungefär 10 MW. Solenergin räcker inte som alternativ.

Så om kärnkraften börjar avvecklas nästa mandatperiod- vad ska ersätta de 50 % av elenergi? Detta måste man veta då sol och vind inte kan idag ersätta all el som kärnkraften producerar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: