Är idrottspolitiska frågor iskalla?

SVD skriver idag att temperaturen stiger inför ­söndagens val men de idrottspolitiska frågorna är iskalla. Stämmer detta?

Det beror vad man mäter. I många kommuner ställs det faktiskt en hel del frågor om idrott och folkhälsa.

Samtidigt som partierna i sitt röstfiske flirtar friskt med många olika grupper ägnar de i debatterna knappt ett ord åt Sveriges största folkrörelse.”

Där håller jag inte med SVD. Föräldrar ställer frågor om utbudet av idrott, kultur och andra aktiviteter för sina barn. Vuxna kan generellt sett ha åsikter då många är medlemmar i idrottsföreningar. Om man ska bebygga en grönkil som Kymlinge så väcker det negativa reaktioner både hos orienterarna, brukshundsklubbarna, de som löptränar och många andra. Men en fråga som är mycket intressant är också äldre personers möjligheter till fysiska aktiviteter. Många skulle vilja fortsätta med anpassade aktiviteter men utbudet saknas ibland.

Alla som är engagerade i frågorna kan uppleva att det är svårt att nå ut och debattera frågorna i media. Så frågan som ska ställas handlar också om vilket intresse media i stort visar för idrott, motion och folkhälsa?Det torde vara av intresse med tanke på att en av Sveriges utmaningar ligger i att se till att befolkningens hälsoutveckling går i positiv riktning. Dessutom är idrottsrörelsen Sveriges största folkrörelse.

Samhället har inte råd vare sig av mänskliga skäl, eller andra skäl, att inte se till att alla får möjligheter till aktiviteter men även andra insatser som förebygger ohälsa och bygger hälsa. Många vuxna kan dock ofta betala för detta själv men dock inte alla.

Är idrottspolitiken undangömd i valmanifesten? Inte generellt. Det finns mycket intressanta frågor att ta del av. Den som letar finner.  

Är idrotten mycket hetare i kommun- än i riksdagsvalet?  

Ja, frågorna är mer konkreta och villkoren för idrotten kan många ta ställning till. Men det finns naturligtvis frågor som är viktiga på riksnivå såsom regelverk och skatter.

Så visst är frågorna intressanta – även om detta inte syns i medierna.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: