Klimatdebatten: vindkraften ökar, ekologiska motorvägar möjligt?

Saknas klimatdebatten i svensk politik? Klimatdebatten är i högsta grad levande hos alla oss som sätter miljö – och klimatfrågor högt på prioriteringslistan.

Två intressanta klimatnyheter:

Det pågår faktiskt en kraftig utbyggnad av vindkraft i Sverige. Energimyndigheten
redovisar utvecklingen. Under årets första åtta månader har cirka 150 nya vindkraftverk anslutit sig till elcertifikatsystemet och tillsammans står de för ett tillskott på 280 MW. Enligt denna statistik finns nu drygt 1 500 vindkraftverk med en installerad effekt på nästan 1 730 MW.

Finland visar vägen och vill bygga ekologisk motorväg. En 13 mil långa motorväg Åbo-Lovisa  kan komma att utformas med laddningsstationer för elbilar, biobränslemackar och solceller. Det kan bli världens första ”ekologiska motorväg”. Det övergripande målet är att göra vägsträckan koldioxidneutral. Andra idéer för vägen är bergvärmepumpar och informationsskyltar längs vägen med information om utsläppsnivåer. Vägbelysningen ska göras intelligent så att den till exempel stängs av vid påfarter när det inte råder någon trafik vid den aktuella platsen. Beslutet om vägen kommer att fattas efter en utredning som väntas bli klar i mars.

Står det still i klimat – och miljödebatten? Inte alls!

Tvärtom- det finns flera vägar framåt. Ibland går vi i Sverige före,  och ibland behöver vi ta lärdom av länder såsom grannlandet Finland som har spännande projekt på G.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: