Koldioxidskatten – ett hån?

Klimat- och miljöfrågan är en av de stora utmaningarna både i Sverige och världen. Det handlar i högsta grad också om hur de fattiga länderna ska kunna få välstånd,  samt vilket ansvar de rika länder är beredda att ta för att göra detta möjligt. SVD har ett debattinlägg från Naturskyddsföreningen.

”Sverige behöver en ny ambitiös klimatpolitik med nya friska pengar till utvecklingsländerna och mycket snabbare egna utsläppsminskningar. Att konkret visa att vi kan minska våra utsläpp snabbt och behålla en god välfärd är sannolikt det viktigaste Sverige kan göra. Den senaste forskningen förstärker problembilden.

Att i detta sammanhang gå till val på att inte höja koldioxidskatten är ett hån som visar att man inte har förstått allvaret i frågan. Det som flera politiska partier inte tänker på är att dagens brist på ledarskap och avsaknad av trovärdiga strategier för ett hållbart samhälle för många väljare är jobbigare än de övergångsproblem som en aktiv miljöpolitik med ändrade skatter och spelregler skulle innebära. ”

Jag tillhör den grupp som tidigare har varit relativt skeptisk till kärnkraften. Men när man tar del av fakta är det lätt att inse att Sverige behöver förnya kärnkraften. Det ger ren energi och vi slipper import av kolbaserad el. Idag är det svårt att köpa argument mot en satsning på ny kärnkraftsteknik och byte ut gamla reaktorer. Av miljöskäl.

Men visst ska även annat göras.

Satsning på sol och vind är viktigt men vi måste inse att idag ger vinden bara 2 % av den el-energi som förbrukas trots storsatsning på vindkraft. När det var som kallast i vintras bidrog vindkraften med 1% av all elproduktion i Sverige.

Vi måste spara energi när det gäller uppvärmning och kylning av fastigheter.

Det behövs satsning på ny teknik i bilar som drastiskt minskar utsläppen. Sveriges fordonspark borde kunna bli helt fri från fossila bränslen inom 20 år.  

Bara några exempel. Visst, det finns mycket att göra. Ekonomiska styrmedel är en del av alla åtgärder som kan vidtas. Men då måste det även göras en skatteväxling för att det totala skattetrycket på enskilda människor inte ska öka.

Vissa områden fredas såsom de fyra nationalälvarna som måste få fortsätta att vara outbyggda.Viktiga grönkilar ska värnas för att skapa bra livsmiljöer ( även om tätbebyggda städer är rationella för planering av kollektivtrafik.)

Miljöförbättringar och teknikutveckling kan gå hand i hand. Om Sverige blir bättre på miljösatsningar så ger detta möjligheter för fattiga länder. Vårt land kan bidra med bistånd men också med teknik.

Frågan man kan fundera över är vilka Naturskyddsföreningen tänker på i sin kritik? Och finns det verkligen endast en åtgärd som i sig löser alla miljöutmaningar?  

Verkligheten är nog mer komplicerad än så…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: