Sjuk, sjukare, sjukast – livsfarligt att sitta still

Debatten om Sverige med en befolkning som statistiskt varit sjukast i världen har varit stormande. Efter förändringar i socialförsäkringar har bilden förändrats.

Enligt WHO:s ( Världshälsoorganisationen ) är definition av hälsa inte enbart frånvaro av sjukdom utan ett tillstånd av fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande. Stora ekonomiska och personella resurser satsas inom sjukvården i Sverige, men ohälsotalen finns.

Sjukvården har fokus på att behandla sjukdomar när de redan uppstått. Däremot har förebyggande hälsoarbete inte alltid ägnats tillräckligt mycket utrymme, trots att vi vet att många av de sjukdomar vi har idag skapas av vår livsstil. Övervikt, utmattningssyndrom och andra kroniskt stressrelaterade tillstånd är några exempel.

SVD noterade tidigare att Sverige brukar jämföras med åtta andra EU-länder och sedan jämförelsen började 1987 har vi legat klart över genomsnittet vad gäller sjuklighet fram till de nyligen genomförda förändringarna i systemen.

Expressen ,liksom en rad andra medier ,har tidigare skrivit om att Sverige inte längre är bland de sjukaste länderna i Europa utan ligger på genomsnittlig nivå med långt färre sjukskrivna än både Norge och Finland.

Peter Währborg, stressforskare från Göteborg, anser att arbetsmarknaden i sig leder till ökad ohälsa.

”En läkning efter en utmattningsdepression kan ta flera år, framhåller Peter Währborg.
– Vid sjukdomar som hjärtinfarkt och cancer finns en tydlig rehabiliteringsstrategi, men inte efter utbrändhet. Stress är naturligt, betonar Peter Währborg. Men det finns en gräns för vad den biologiska varelsen orkar.”

Vad görs för att förebygga ohälsa? På vilket sätt får människor möjlighet att ta hand om sin egen hälsa så att man inte ska bli sjuk av stress och andra påverkbara faktorer?

Karolinska institutet lyfte fram fakta i maj 2010 vad gäller livsstilen. Det  lönar sig för både individ och samhälle att förebygga.

 Den fysiskt aktiva lever 6-9 år längre. Fysisk inaktivitet är lika stark riskfaktor som rökning, höga blodfetter eller högt blodtryck. Det viktigaste är att undvika att sitta stilla länge, att rör sig varje dag 30-60 minuter.

Läkaren Edward Stanley (1826-1893) uttryckte redan över 100 år sedan att ”Den som inte har tid för fysisk aktivitet kommer förr eller senare att måsta avsätta tid för sjukdom”. 

Vad ska vi göra åt detta?  En del av lösningen är… 

Ja, vad är svaret?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: