Tack för löftet om fler skyddade grönkilar och naturreservat!

Idag kan man läsa i SVD om att det går för långsamt att bilda nya naturreservat i Stockholms län. Därför kommer tio nya reservat att bildas under nästa mandatperiod, lovar miljöminister Han kommer även att se över skyddet av Stockholms gröna kilar.  För Stockholms län finns en lista på 71 utpekade områden. Hittills har 27 reservat bildats – 23 kommunala och 4 statliga. Nu ska alltså tio nya, statliga, reservat bildas.

Grönkilar och naturreservat är ju inte bara till för en biologisk mångfald, spridningskorridorer för djur och annat viktigt utan i högsta grad en fråga om människors livsmiljö. När regioner växer måste man också tänka på dem som redan bor i regionen. Hur vill man själv ha det? Uppskattar vi själva att det finns en park, träd som både skuggar och är fina att se på, motionsspår och skog. Samt utrymme för spontana aktiviteter som motion, pick-nick och rekreation. Många stockholmare vill ha nära till grönområden. Dessutom borde rekreation och motion/idrott ses som del av ett hållbart samhälle.

Enda smolket i bägaren i SVD artikeln var att det inte fanns något om grönkilen Kymlinge och hotet mot denna grönkil i diskussionen kring att skydda områden. Frågan är högaktuell i den lokala debatten. Området består av statligt ägd mark. Det vore önskvärt med någon slags överenskommelse mellan kommunen och staten.  Kommunen har planmonopolet men trots detta påstår de rödgröna styrande i Sundbyberg att om inte de planlägger området ska det tvingas fram exploatering från statligt håll genom att hävda någon form av ”riksintresse”. Därutöver påstås att kommungränsen ska ritas om.

Detta är allvarliga påståenden. Argumentet att man kan tvinga fram exploatering hävdades även i idrottsdebatten i Sundbyberg från de styrande i kommunen.

Det kommunala planmonopolet har tidigare ansetts räcka för att inte exploatera området. Vilket de nuvarande rödgröna hävdade i debatter som svar på frågor om Kymlinge. År 2007 gav den borgerliga majoriteten ett uppdrag till kommundirektören om att undersöka möjligheten att köpa marken för att stärka skyddet. Ett uppdrag som (s) röstade nej till. Förslaget stoppades av de rödgröna när de tog makten med hjälp av 2 moderata avhoppare. (”Uppdrag att förhandla med Vasakronan angående förvärv av del av fastigheten Sundbyberg 2:44. Övre Kymlinge ” )

Varför påstår man nu att det kommer att ske en exploatering genom ingripande från staten? Att det kommunala planmonopolet nu inte kommer att gälla som skydd? Det vore bra om miljöministern kunde hjälpa till och bringa ordning i denna debatt som syftar till att (s), (v) och (mp)  i Sundbyberg inte vill ta ansvar för sitt beslut att exploatera Kymlinge. Man skyller på regeringen. Och döper om Kymlingeskogen till Kista trafikplats.

En konkret lokal fråga för väljarna att ta ställning till.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: