Hur het är idrotten som valfråga?

Hur het är idrotten som valfråga?­ DN skriver om besöket Sundbyberg där de ville höra vilka frågor som diskuteras just nu. Debatten hölls i Hallonbergen. Precis som i många andra trångbodda kommuner är frågan om anläggningar mest angelägen.

Man kan naturligtvis fråga sig varför satsning på anläggningar, föreningsbidrag och annat är viktigt. Är det inte bättre att ta alla miljoner och sänka skatten eller bygga annat än idrott -fritidsanläggningar? Var och en får väl betala om man vill idrotta?

Jag anser att varje satsad krona på idrott och motion betalar sig mångfalt. Om man nu ska vara krasst ekonomisk.  Att alla barn och ungdomar får chansen till att utöva motion och idrott är viktigt. Sedan är det viktigt att även vuxna idrottsutövare ska kunna träna och tävla men där är det rimligt att man betalar för sig. Äldres motionerande måste också stöttas av folkhälsoskäl.

Idrotten ger ofantligt mycket till både enskilda individer och samhället i stort. Det är en bra förebyggande verksamhet. Självkänsla, hälsa, kompisar, laganda, bra fritid och mycket annat kommer med ett idrottsengagemang. Men visst finns det brister. 

–         Med miljonerna styr man vilken sport som får möjlighet att utvecklas genom att vissa anläggningar byggs. Om regionen skulle ha samverkan skulle man kunna fånga in fler idrottsinriktningar istället för att varje kommun, liten eller stor, ska klara allt. Man klarar inte allt ensam.

–         Tjejers idrottande har ofta inte getts samma möjligheter. Exempelvis är ishallar anpassade för grabbar i hockeyn medan konståkarna kommer i andra hand. Det är betydligt fler tjejer som tränar konståkning än vad det är tjejer som tränar hockey.

–         Det finns orimliga prioriteringar som är svåra att förstå. Varför bygga en utomhusbadanläggning som håller öppet 3 månader för ca 40-50 miljoner kronor när den befintliga simhallen i Sundbyberg (som kan hållas öppet året runt) inte har tillräckligt många bassänger/banor för alla som vill simma?

–         Varför ska grönkilen Kymlinge i Sundbyberg bebyggas med kraftvärmeverk, vägar, kontor, järnvägsspår när detta tar bort motionsspår och skog som används för promenader, joggare, spontanidrott, brukshundsklubbar, orienterare, skidåkare, cyklister och många andra. Populärt för boende i alla omkringliggande kommuner. Vilket folkhälsomål uppfyller man genom att ta bort möjlighet för motion, rekreation och idrott för storstadsbor?

Idrott engagerar. Inte bara den fysiska aktiviteten utan också med koppling till politik. Skattepengar används för att stötta idrotten.

I förlängningen finns ytterligare en faktor: om man inte satsade på idrott, anläggningar, föreningar, ledare och idrottarna i sig självt – hur många medaljer skulle Sverige som nation plocka i olika mästerskap?  Sveriges satsningar på barn och ungdomar ger också medaljer. Vi sitter och hurrar och gläds när det går bra för svenskar i olika sammanhang. Vi sörjer med dem som missade medaljchansen och hoppas att de kommer igen.

Det borde kanske också vara en del av debatten…

Är det viktigt att Sverige, eller rättare sagt lag och individer,  tar medaljer i EM, VM och OS?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: