Vad driver en person att stiga upp klockan fem för att cykla fem mil innan han börjar arbeta? DN skriver om finansanalytikern och cyklisten som söker lycka och harmoni i utmaningar och mår bra när han får testa sina egna maxnivåer.
Cykling är en livsstil för honom.
”– Den kräver uthållighet och styrka men också list och taktik. Jag kan älska hårda pass med flera kilometer i 40-gradig hetta och extrem luftfuktighet. Men jag kan också älska att bara rusa fram längs raksträckor, att trampa regelbundet för att till slut hamna i trans.”
”– För några år sedan skadade jag mig i ljumsken. I början oroade jag mig för att det skulle hindra mig från att vara så fysiskt aktiv som jag ville vara. Men i stället gjorde skadan att jag fick lära mig att cykla på ett nytt och mindre kraftfullt sätt som i dag får mig kropp att må bättre. Jag fick börja cykla på kondition i stället för råstyrka.”
Personen ovan skadar sig även allvarligt i en kollision i hög fart (med en person som gick ut i gatan) på en raksträcka men klarade sig utan bestående skador. Man funderar på hur det gick för gångtrafikanten.
Cykling är för många lika mycket nöje som att förflytta sig från punkt A till punkt B. När man inte kan ta sina turer så påverkas man. Cykelturerna rensar huvudet och ger en mängder av energi. Meditation tycker en del. Är det inte farligt att cykla? Att vara ute i blandad trafik innebär risker. Speciellt när bilarnas hastigheter är höga eller när vissa trevliga stråk på mindre vägar belastas av mycket långtradartrafik. Såsom väg 225 på Södertörn. Man får vara på sin vakt.
När statistiken från Trafikverket presenterades för sommarens olyckor var det intressant att kolla hur olycksläget såg ut för cyklister. Det finns ingen information om just cyklister medtaget.
Under perioden januari-juni omkom 24 personer färre än under motsvarande period 2009 (126 mot 150). Antalet döda och allvarligt skadade i järnvägsolyckor uppgår till och med juni månad till 54 personer, vilket är i nivå med föregående år (55).
Aldrig tidigare har så få människor dödats i sommartrafiken som i år. Sänkta hastigheter, säkrare bilar och färre mc-olyckor är förklaringarna, enligt DN.
Vi är nog många som kan skriva under på att ”när jag cyklar är jag lycklig” ( även om man kan vara det vid andra tillfällen också). Frågan om riskerna med att cykla är dock svår att svara på grund avsaknad av statistik.
Är det inte dags att ge kontinuerliga rapporter om cykelolyckor också , när andra typer av trafikolyckor presenteras?
Kommentera