Motionslopp är inte enda riskfaktorn för hjärtinfarkt…

Det finns en debatt kring hjärtinfarkter och hjärtstillestånd under motionslopp. Frågan är dock varför motionslopp ska utmålas som ”problemet” när infarkter och andra kärlsjukdomar är ett betydligt större problem. Det är verkligen tragiskt med dödsfall på motionslopp, men är det rätt lösning att förbjuda vissa att delta ?

Veckans ”hjärtbesvär” är ett axplock från media på frågor som påverkar hjärtat.

Forskning som tagits fram av Medical University of Innsbruck i Österrike visar att dåliga förberedelser inför fysisk ansträngning i kombination med höga höjder och låga temperaturer kan leda till olika hjärtbesvär. Många är relativt otränade när de åker iväg till alperna för vintersport. 56 procent av de akuta hjärtattackerna inträffade de två första dagarna av resan.

Mörk choklad främjar hälsan enligt studie från Sydkorea. Fyrtio friska nattarbetande sjuksköterskor delades upp i två grupper. De som åt choklad hade bättre blodflöde i sina kärl än de övriga.

Grönt te minskar risken för så kallad tyst stroke som drabbar många äldre. Det är antioxidanterna i teet som skyddar kärlen och minskar risken att få små blodproppar i hjärnan, visar en japansk studie som i helgen presenteras på den europeiska hjärtkonferensen i Stockholm.

– Antioxidanter fungerar ungefär som rostskyddsmedel i våra blodkärl. Vi bör äta mycket frukt och grönsaker, men gärna också dricka några koppar te varje dag, säger Joep Perk, som är professor i hälsovetenskap vid Högskolan i Kalmar.”

Att äta margarin berikat med omega-3 minskar inte risken att drabbas av en ny hjärtinfarkt, enligt ett forskningsprojekt i Nederländerna.

”- Vill man värna sitt hjärta är det bättre att äta allsidig kost, till exempel fisk och få i sig omega-3 helt naturligt, säger professorn i kardiologi vid Linköpings Universitetssjukhus, Lena Jonasson.”

Motion, bra kost, mindre stress, tillräckligt med sömn, ingen rökning och lagom med alkohol. Det är receptet för att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar. Minnet förbättras av små mängder vin.

Utan att kunna hitta belägg kan några av oss som tränar också konstatera att lite vin till middagen är bra mot träningsvärk / stelhet efter längre träningspass. Något för forskare att studera?

Så: varför fokusera på vilka som får delta på motionslopp när så mycket annat spelar roll?

Om man kan förutse vilka som kan drabbas av hjärt-och kärlsjukdomar under ett lopp är det vällovligt med förebyggande insatser typ läkarkontroll. Men hur många presumptiva hjärt- och kärl sjukdomar hittar man på så sätt?

Vad ger det för negativa signaler om man snävar in vilka som får delta?  Är det bättre för riskgrupper att inte träna och inte delta i motionslopp?

Frågorna saknar svar…

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: