DN skriver att en grön minut hjälper mot stress och refererar till miljöpsykologen Roger Ulrich. Han säger att naturens påverkan har med evolution att göra, de människor som snabbt kunde minska farlig och uttröttande stress ökade sina överlevnadschanser.
” – Oavsett om man är uppvuxen i centrala Tokyo eller på landet så har naturen en bra inverkan, berättar Roger Ulrich ”
Eva-Lena Larsson som är verksamhetsledare vid Gröna rehab på Botaniska trädgården i Göteborg menar att människor i stadsmiljö med träd är mindre stressade än människor i en stadsmiljö utan träd.
Sundbyberg har en stor surdeg ifråga om hanteringen av grönkilen Kymlinge med dess motionsspår som startar vid Ursviks motionsgård. Det råder politisk oenighet. I Kymlinge finns skogen och Igelbäckens naturreservat. Hur många har inte gått, joggat, åkt skidor, varit ute med hunden med mera i denna grönkil? Mtb-cyklister gillar NICK- spåret (= Nätverket Igelbäckens CykelKamrater). Ryttarna har sina spår.
Sundbyberg är en av det mest tätbebyggda kommunerna vilket innebär att Kymlinge/Ursvik med motionsspåren fyller en otroligt viktig funktion. Men folk kommer från alla kommuner runtomkring.
Sundbyberg har 4331 invånare per kvadratkilometer. Andra exempel från länet:
Solna: 3452 inv/km2
Norrtälje: 27 inv/km2
Nacka: 922 inv/km2
Snittet i Stockholms län är 309.7 invånare per kvadratkilometer.
Sundbyberg förtätar mycket. Det är ur miljösynpunkt ibland bra med tätbebyggda städer men det måste finnas gränser för hur hårdexploaterad en kommun kan bli. Om man tar platser i anspråk som ger rekreation, motion, skogsupplevelser och vistelser i det gröna i sin närhet så måste människor förflytta sig till andra ställen.
Mer statistik: i Sundbyberg bor 95% av befolkningen i flerbostadshus ( varav 70% i hyresrätt). Befolkningen ska öka från 37 480 till mellan 50 000 och 60 000 fram till år 2020. (Utan att räkna med bostäder i Kymlinge…)
Nu vill vissa bebygga skogen. De planeras kraftvärmeverk, kontor, järnvägsspår och eventuellt bostäder. Samt vägnät. Innan järnvägsspår finns krävs 40 lastbilstransporter per dygn med bränsle till kraftvärmeverket. Vilka bullernivåer dras då in i området? Ska man även gräva i Igelbäckens naturreservat så att alla ledningar ska kunna läggas ned området?
Varför räknas inte exploateringens påverkan på folkhälsan?
Håkan Nesser skriver i sin bok ” Människan och hunden” om den fiktiva svenska staden Kymlinge. Måtte staden Kymlinge få förbli en fiktiv stad i Nessers deckarroman!
Här är bilder tagna i Kymlinge av Mattias Lönnqvist



Hur högt behöver värmekraftverket vara för att synas ovanför trädtopparna när man befinner sig vid Igelbäcken?
Igelbäcken ligger i dalgången och sedan har man en topografi som sluttar bitvis ganska brant. Kraftledningen står ju idag på en betydligt högre nivå bitvis. Jag har inte kunnat få fram exakt placering men beroende på var den läggs i den hörnan blir delar synligt beroende på var man är i dalgången. Därutöver finns en skyddszon runt det tilltänkta bygget med stängsel. Området blir minst 400 meter långt. Det är mycket skog som måste bort. Topografin kan ju leda till att placeringen måste ”hasa” ned mot dalgången. Då går det åt än med skog. Just nu pågår planarbete och det enda rimliga nu är att det presentras innan 19 september.