Helgens dödsfall i Midnattsloppet påverkar debatten om tragiska dödsfall bland motionärer.
SVD skriver idag om reaktioner på förslaget om obligatoriska hälsokontroller.
Alla verkar vara överens om att regelbunden motion är mycket viktig för folkhälsan. SVD påtalar att motion ungefärligen bedöms halvera risken för hjärt-kärlsjukdomar. Intresset för att motionera ökar stadigt och runt 400 000 personer deltar varje år i motionslopp runt om i landet.
”– En av 300 har någon form av hjärtfel som ökar risken för plötslig hjärtdöd vid intensiv fysisk träning, säger Mats Börjesson, kardiolog vid Östra sjukhuset i Göteborg.
En studie bland tävlande i Lidingöloppet har också visat att det på startlinjen står ett antal personer som på ytan är symptomfria men som i själva verket är sjuka och inte borde delta.
– I vilket lopp som helst finns det människor som är rätt sjuka. Vi vill försöka hitta några av dem utan att göra för stort ingrepp för alla andra, säger Mats Börjesson. ”
DN skrev om förslaget igår.
Arrangörer av motionslopp verkar skeptiska eller avvaktande till en hälsodeklaration.
Många påtalar att de ger information om förberedelser inför loppen. Jag håller med. De ges mycket information. Men jag skrev igår om en hälsochecklista. Varför inte ta fram ett frågeformulär som man har eget ansvar för? Då kanske man åtminstone får en tankeställare och inte startar om man är krasslig.
Samtidigt är det viktigt att påtala att få, sannolikt ingen, ställer upp om man tror att man ska få hjärtinfarkt.
Varje motionär kan lära sig att uppskatta sin egen hälsa mer generellt. Pulsklocka är ett mycket bra hjälpmedel. Framför allt för att en pulsklocka gör att man saktar ned i ett lopp när man ser att pulsen drar iväg. Pulsen är en signal om att man ökar farten för mycket i ivern att hänga på andra. Men den är också bra på träning. Det kan vara en bra signal på att man inte är i form, är på väg att bli sjuk och hängig. Eller är hängig efter en glad tillställning med alkohol. Kroppen tar stryk av alkohol och därför är det bra att vara medveten om att träning påverkas negativt av detta. Men som med allt annat: man kan inte dra hur långtgående slutsatser som helst. Och definitivt inte motionärer. ( Dessutom säger wattmätare i cykling ofta mer än en pulsklocka) Men det är ett enkelt bra hjälpmedel som kan få en motionär att anpassa farten. Men man behöver använda den en längre period, på många olika träningsrundor för att lära känna sin egen puls.
Därutöver en varningens signal för alla ”sub-grupper” det vill säga jakten på bästa möjliga tid. Jakten på bästa möjliga tid kräver träning. Man måste veta sin egen förmåga. Men visst är det roligt att sätta upp mål för vilken tid man ska klara. Rätt använt är det en bra morot.
Men hur mycket vi än förebygger kan vi inte försäkra oss mot det okända som kan vara det värsta tänkbara. I jakten på trygghet kan vi riskera annat som är nog så viktigt: som en hyfsat god hälsa och välmående genom att motionera. Det är inte bättre att välja sofflocket för att vi inbillar oss att det är mer tryggt.
Dessutom så mycket tråkigare…
En väldigt viktig faktor när det gäller motionärer och deras hälsa och ev. risktagande vid motionslopp förmodar jag är individens syn på sin egen kropp och på sin träning.
Tränar man för att må bra, borde man inte riskera hälsan, och i värsta fall livet, för ett lopp.
Visst kan det kännas surt om man tränat ett år inför ett lopp och så vaknar man några dagar innan start med en ordentlig förkylning. I detta läget är det tyvärr bara att bita i det sura äpplet. Bättra missa loppet, än förstöra kroppen trots alla årets träningspass. Och framför allt inte se de som bortkastade.
Visst tappar man lite ork efter träningsuppehåll pga sjukdom, men alternativet borde avskräcka mer än prestigeförlusten i att missa loppet. Det kommer trots allt fler lopp.
Träning ska vara njutbart, inte plågsamt eller farligt. Detsamma gäller tävling/lopp.
Klokt. Men i stridens hett kan man ibland vara mindre klok… Inte minst i lopp som pågår länge. När kolhydraterna försvinner och fettförbränningen slår till och skallen bli tom- då är man inte alltid vass i sin analys. Jag tycker att det är bra att träna i dåligt väder, värme, regn, vind och någon gång med lite kolhydrater i kroppen bara för att känna på hur det känns. Så att man lär sig varningssignaler och anpassar sitt tempo.