Midnattsloppet – förebygger hälsokontroller dödsfall?

Många medier rapporterar om Midnattloppet som slutade i tragedi. Två löpare föll ihop och avled under Midnattsloppet på lördagskvällen. Det är ofattbart att det kan sluta så illa. Det var ett varmt och kvavt Stockholm. Flera löpare fick åka till akuten på grund av uttorkning. 21 000 löpare var anmälda till loppet.

Expressen skriver att det första midnattsloppet ägde rum på Södermalm i Stockholm 1982. Loppets längd har varierat tills man år 1995 beslutade att distansen skulle vara 10 000 meter. Inte någon gång tidigare har det varit så kaotiskt och så många sjukdomsfall som i år.

I DN uttalas att:

”-  Många var oidentifierade eftersom de kommit in till sjukhusen med träningskläder och inte haft plånböcker på sig, säger Lennart Olingdahl vid Södermalmspolisen.”

Vad hade man istället för nummerlapp? På Midnattsloppets hemsida kan man konstatera att de valt att använda s.k. ” funktions t-shirt” som fungerar som ”nummerlapp”. I många andra motionslopp har man ofta nummerlapp och på nummerlappens baksida skriver man personuppgifter, närmaste anhörig och andra upplysningar såsom mediciner, allergier etc.

Hur vanligt är det att man omkommer i ett motionslopp? Det är svårt att hitta statistik. I Aftonbladet uttalar läkaren Stefan Branth att personer som dör under ett motionslopp har ofta något slags hjärtfel.

DN skriver att europeiska hjärtläkare kräver nya rutiner vid stora motionslopp. Dödsfall kan förhindras om löpare får frågor om sin hälsa innan ett lopp. Läkarna menar att tävlingsarrangörer ska be alla som anmäler sig till ett lopp att fylla i ett formulär med frågor om sitt hälsotillstånd. Med kunskap om löparnas hälsa finns det möjlighet för arrangörerna att kräva läkarintyg av personer som tillhör riskgrupper.

Om detta förslag skulle innebära att dödsfall kan undvikas vore det bra att införa det. Även om det idag finns omfattande information kring stora motionslopp vad gäller förberedelser inför loppet. Grundregeln är ju att man inte startar om man känner sig det minsta allmänt krasslig. Många som motionerar kan känna av småkrämpor såsom ledproblem, muskelproblem och annat som i sig inte behöver innebära att man måste avstå ett lopp. Den belastning man utsätter sig på motionslopp är dock ofta en annan än på träning. Det är lätt att dras med i ett för högt tempo. Risk att man tar i mer än man egentligen är tränad för. Samt att man underskattar ansträngningen speciellt på lopp som är riktigt långa.

Frågan är dock om ett hälsoformulär kan leda till att hjärtsjuka identifieras?  Vilket ansvar tar då arrangören för deltagarnas hälsa om de inte har krävt in läkarintyg och någon avlider eller blir allvarligt sjuk? Finns det risk för en falsk trygghet? Eller att personer inte anger att de har problem?

Motionsloppen sporrar många att börja träna samt att fortsätta träna. Det är nyttigt att motionera. Man kan ju utgå från det ansvar som var och en har när man anmäler sig till loppen och väljer att starta.  En hälsodeklaration kan ju utformas som en checklista man gör för sin egen skull. Om jag i checklistan har deklarerat vissa symptom och ser att dessa leder till rekommendationen att jag ska ta kontakt med läkare, då är det mitt eget ansvar att också göra detta.

Det är sorgligt och ytterst beklagligt att motionärer omkommer på lopp. Men vanligt är detta?  Och hur skulle den allmänna hälsan påverkas om motionsloppen inte fanns och gav motivation att träna?

Och visst ska man kunna identifiera deltagarna genom adresslapp, nummer till anhöriga samt övrig viktig information.

Med eller utan nummerlapp.

Annonser

4 thoughts on “Midnattsloppet – förebygger hälsokontroller dödsfall?

Add yours

  1. T-Shirten var inte en nummerlapp, alla T-shirtar var likadana (utom att jag noterade att några lagt dit egna tryck på baksidan). ”Nummerlappen” var istället ett chip (antagligen nån rfid grej) som man skulle ha på ena benet.

    Själv släpade jag med bland annat ID kort i en löpningsanpassad midjeväska, men det lär man ju inte vilja släpa på om man till exempel springer på elitnivå…

    1. Jag har själv deltagit i olika motionslopp ( dock inte Midnattsloppet) och nummerlappen brukar ha en mycket bra informationssida på baksidan som ska fyllas i innan start. Chip ger information till arrangören om när man passerar vissa ställen på banan , men man kan inte se på chipen (”okulärbesiktning”) vem den tillhör. Ja, det är svårt att ta med sig det man behöver under ett lopp. Dock har cykeltröjor och triathlontröjor fantastiskt bra fickor baktill på ryggen. Vilka inte var aktuella då man valt speciella tröjor till startande i lMidnattsoppet. Vissa löparbyxor har också en ficka baktill. Bra för ID handling och ev mediciner. Men detta bör man fundera på att ha med även när det inte är tävling…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: