Alkoholen – ett hot mot hälsan eller en frihetsfråga?

SVD har idag ett debattinlägg som anger att alkoholskadorna i Europa är mer än dubbelt så höga som i någon annan världsdel. Över 20 miljoner EU-medborgare alkoholberoende, och hundratusentals dör varje år i alkoholskador.

Alkoholreglerna i Sverige är en kombination av frihet och ansvar. I Sverige har friheten kontra ansvaret dessutom en egen butik: Systembolaget.

En del ser Systembolaget som en inskränkning i sin frihet. Andra ser det som en butik med god service som dessutom bidrar till att inte unga kan köpa alkohol. Öppethållande tiderna påverkar också när man kan köpa alkohol vilket är en räddning för vissa. Andra blir uppretade över öppettiderna och köer.

Nu pågår diskussioner om gårdsförsäljning det vill säga att lokala producenter ska kunna sälja direkt på plats. Gårdsförsäljning är ett lurigt begrepp – det handlar ju oftast om industriella anläggningar ”fabriker” även om de är små och pittoreska. Inte bara provinsiella vingårdar men vinodling… Är det möjligt att ha gårdsförsäljning i Sverige kontra ett statligt alkoholmonopol? Inte enligt artikeln i SVD. Ska man få dricka vin på ett boende för äldre? Det utreds just nu. Redan idag finns det boenden där man får dricka vin eller ta sig en snaps.

Fungerar systemet i form av statligt alkoholmonopol med dess regelverk perfekt? Nej, inte alltid. Det går att göra förbättringar.

Ett exempel: en vinter i Dalarna. På en hotellanläggning med många stugor fanns en reception med bar. En kväll kommer utländska gäster som ska bo i en av stugorna som är del av hotellet. De vill köpa med en flaska vin till stugan. Tvärnobben. Vinet ska avnjutas i baren. Gästen påtalar att det precis kommit, är trötta, vill packa upp och ta ett glas i stugan med måltiden. Tvärnobben. De frågar var de kan köpa en flaska vin. ”-Ni måste åka till ett ombud. 5 km ner i byn. Sen får ni flaskan om ett par dagar. Den får ni sedan hämta hos ombudet.”  

Gästens ser fullständigt förvirrad ut, ruskar på huvudet och lämnar baren/receptionen uppgiven och irriterad.

Då kändes det svenska alkoholpolitiken väldigt rigid och nitisk.

Det är bättre att arbeta för att förbättra servicen, och regelverket, utan att tappa det viktiga målet om bättre folkhälsa. I en storstad som Stockholm borde det kanske vara möjligt att handla vin på en röd dag ( helgdag, söndag)? Åtminstone på något ställe i staden. Man ska inte behöva lagerhålla vin hemma utifall att det kommer gäster. Denna typ av frågor handlar inte om Systembolagets ”vara eller inte vara” utan om service.

Servicen på Systembolaget är mycket bra. Jag ringde för att få tag på en ny omtalad ölsort från Nynäshamns bryggeri. Personalen på Systembolaget gjorde sitt yttersta men produkten var slut.  Hos tillverkaren. Då kan man inte klandra Systembolaget för att produkten inte finns. den enda kritiken man kan rikta var att det inte hade varit möjligt att köpa en flaska om den hade funnits. Minimivolymen var en kartong, lika med 20 flaskor! Tveksamt om det bra för hälsan att behöva köpa stora volymer.

Det finns kritik även från producenter. En italiensk vinproducent påtalade vid ett besök att det för dem är omöjligt att kunna leverera till Sverige. På grund av märkliga krav på exempelvis magnumbuteljer från en viss årgång. Däremot kan de leverera till Norge och andra länder. Kritik som Systembolaget rimligen bör bli medveten om.

Handlar alkoholinköp bara om frihet och företagande – eller ska vi gemensamt även ta ansvar för folkhälsan och tryggheten?

 Debatten om gårdsförsäljningen fortsätter.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: