Varning för hunden – eller hundägaren?

Så har det inträffat igen. En hund som attackerar en joggare.

Tidningar skriver om Mia som joggande förbi hunden och dess ägare. Hunden gick till attack. Idag har hon sönderbitna armar:

”- Jag slogs för mitt liv.”

Och:

”– Jag hörde hur det knakade i armen när hunden slet i mig. Jag var övertygad om att jag skulle dö”   

En djupt ångestladdad och farlig situation. Lösa hundar möter man ibland även som cyklist. Känner man sig mer trygg på cykel än som joggare/gående? Inte alltid men möjligen kan man förflytta sig betydligt snabbare och lämna hunden bakom sig.

Det är lätt att konstatera att en del hundägare låter sina hundar springa fritt även där det råder kopplingstvång såsom parker, gång och cykelvägar, motionsspår och promenadstråk. Nu ska det sägas att de flesta hundar naturligtvis inte beter sig som ”attackhundar” oavsett om de skäller. Men dock kan även en skällande hund göra en person osäker. Hur vet man att den ”bara” skäller? Det gäller inte bara på allmänna platser. Häromdagen passerade jag på cykel en hund som sprang löst på tomten. En riktigt stor skällande hund på en villatomt med lågt buskage mot vägen. Visst sjutton blir man vaksam. Man har ingen aning om hunden håller sig inom sitt revir. Ingen husse eller matte syntes.

Trots oerhört tråkiga allvarliga händelser tål det att påminna om att många hundägare faktiskt tar sitt ansvar. Samt att det är större risk att man som cyklist kör på en löst springande hund,och skadar den, än att man blir biten.

Hundgurun Cesar Millan, mannen som har en TV serie om hundar, har flertalet gånger påvisat att det är hundägarens beteende som är nyckeln till att få hunden att ändra beteende. Hundägaren måste ta kontroll över situationen och agerar som ”ledare av flocken”. Hundägaren är ansvarig för sin hund.

Ceasar Millan om fallet med den aggressiva hunden Emily:

”It is important to understand that red-zone dogs are usually frustrated animals. To control a powerful breed, you need to master the position of pack leader. The sheer size and strength of a pit bull, Mastiff, Cane Corso, Rottweiler, or any other large dog can quickly transform a frustrated and dominant animal into a serious threat. You must gain control of the situation before it escalates.

My first focus: training the owner! I explained to my client that he must become Emily’s pack leader; set rules, boundaries, and limitations; understand the importance of recognizing the animal in the dog; and fulfill the dog as Nature intended her to be fulfilled.”

Dagens fråga är: behövs det ytterligare lagar för att komma tillrätta med problemhundar och deras ägare eller är det andra åtgärder som måste till.  Och i så fall vilka? 

Det är oacceptabelt att joggare, och andra , ska bli bitna av hundar. Eller behöva vara rädda för lösspringande hundar.

Annonser

3 thoughts on “Varning för hunden – eller hundägaren?

Add yours

  1. Hundägarens ansvar innebär inte bara att hunden inte biter.
    Även en ”snäll hund” är en hund, och för en person med hundskräck hjälper det inte att ägaren står 30 meter bort och säger att:
    -Han är inte farlig!
    Den skräckslagne personen ser bara en monsterhund som kommer springande emot honom/henne, med ända mål att gå till attack.

    1. Viktigt påpekande från din sida. Jag fick en annan reaktion från en som är farmor och som var ute med sitt 2-åriga barnbarn. En man hade stora två lösa hundar ( troligtvis schäfer) som sprang lösa. Mannen ropade att de inte är farliga. Farmodern blev upprörd och påtalade koppeltvånget. Och fick ett irriterat fräsande till svar. Så jag håller med. Hundägare måste tänka på att en del kan vara rädda för hunden oavsett. Men min upplevelse är att många hundägare är medvetna. Och kloka.

  2. En hundägares ansvar är totalt och inkluderar självfallet att ha sån kontroll över hunden att den kommer till ägaren på inkallning. Om det kravet uppfylls finns inget koppeltvång – eller rättare sagt, man har ett osynligt koppel på hunden! Det är jätteviktigt att det inte uppstår konflikter mellan hundägare och icke hundägare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: