Sportens magi: DN-galan, idrottaren och kommentatorerna

Dagens skratt tillägnas en lysande krönika av Johan Croneman i DN:  ” Ge Eurosport fem minuter och snart sitter du där”.  Jodå, en del av oss följer till och med cykeltävlingen ”Polen runt”. Croneman:

” Har du aldrig någonsin bekymrat dig för sporten så blir du snabbt biten, de har som alla vet lysande kommentatorer”

Håller med.

Tyvärr fanns inte krönikan på webben idag men jag hoppas att den läggs ut. Croneman raljerar både kring cykling men han ställer även frågor kring nya sporter såsom backskytte från Österrike. Är det nästa sport?  

DN galan igår var magisk. Väl medveten om att Jonas Karlsson på SVT ansåg direkt efter galan att detta inte var den bästa galan.  

Jag hade fel om Bolt. Trodde att han skulle vinna. I efterhand är det så lätt att recensera loppet. Visst, jag borde ha tolkat det jag såg vid starten. När man sitter vid startblocken ser man mer än vad man ser som TV-tittare.

En spexande, ganska okoncentrerad Bolt.

En sammanbiten, inåtvänd Gay som utstrålade FOKUS.

Bolt var intresserad av publiken och vandrade fram och tillbaka och sökte kontakt.

Gay höll sig på avstånd och stirrade på banan.

Bolt suckade och gjorde gester när starten bröts.

Gay hämtade en vattenflaska och gjorde sig beredd på nytt.

Luften vibrerade.

En i publiken hade glömt att ställa telefonen på ljudlöst. Telefonen ringer när de står i startblocken. Luften är tät och blicken riktas mot den som bär den ringande telefonen. Ringsignalen dödas snabbt.

Startskottet går.

Gisses…

Idrotten visar att allt är möjligt. Gay är så bra så man blir tårögd. Vinner mot en självklar vinnare. Ett ”moment” som heter duga.  Och publiken får sitt lystmäte – en makalös duell.

Gåshud.

SVD skriver att ”Tyson Gays utklassningsseger i DN-galan var bra – för Bolt, för Gay och för friidrotten.”

Eurosport påtalar att Usain Bolt misslyckades två år sedan med att vinna DN-galan men att han efter det har vunnit allt. Tills igår då Usain Bolt förlorade.

”Han har kallats omänsklig.

Han har kallats oslagbar.

Han ses redan som en av världens bästa någonsin.”

 

Andra idrottare som verkligen höjde stämningen var Christian Olsson och Emma Green. Bara för att nämna 2 av alla dessa fantastiska atleter. Otroligt roligt dessutom att cykelsportens bästa kommentator, Roberto Vacchi, fick pris för ” Ren idrott”. Dessutom är han fortfarande en mycket duktig cyklist. Under världscuphelgen i Vårgårda kördes ett Velofondo-lopp där amatörer och svenska eliten startade gemensamt. Roberto Vacchi hamnade  på 16:e plats i herrelitklassen. Endast 30 sekunder bakom segraren. Det är bara att buga för denna lysande prestation.. I sändningar kan det låta som att Vacchi bara kör cykelturer då och då …Hmm…  

 

Passar på att ge lite synpunkter kring vissa Eurosportsändningar: Kalle Bern är inte ännu lika bra som Vacchi. Vacchi, och Adamsson (!), har skämt bort tittarna med sitt intensiva engagemang. När klungan närmar sig utbrytarna så HÖR man det på Vacchis röst. Även om man står vid en skärbräda i köket. Man HÖR även målgången.

 

Kalle Bern är en lugn kommentator som rationellt berättar att klungan snart är ikapp utbrytaren. I TV ser man svärmen av cyklister som kommer i hundraåttio och en ensam cyklist som tittar bakåt!!Det pågår jakt! !Adrenalinpåslag även hos tittaren!!

Hur kan man då vara så lugn som Bern?  

”Och så cyklar klungan i mål… ” Även målgången är lugn och stilla á la Bern.

Men jag gillar att folk är olika. Så även kommentatorer. Liksom idrottstjärnor. Och kommer att fortsätta lyssna även på Bern.

Vilken idrottsvecka!  

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: