Bra cykling – och dålig cykling

Stockholms län bjuder på fantastisk fin cykling. Potentialen för att kunna locka cyklister från andra delar av världen under sommarsäsongen är stor. Vi har inte ännu service och struktur kring cykling såsom till exempel populära cykelorter kring Medelhavet, men potentialen finns. Det finns en del att göra för att ändra på det som inte underlättar cykling.

Cyklister är olika precis som bilister. Vissa använder sin cykel för att träna och tävla, andra för att förflytta sig. Eller både och. En del kör med vanlig stadscykel. Det är tåliga, lite långsammare cyklar och fungerar att köra på grus. Mountainbike kan köras på alla underlag inklusive stigar och terräng. Landsvägsracer är en cykel ofta med ca 20 växlar och tunna däck som förutsätter asfalt. Bra för högre hastigheter, långa distanser och nödvändigt för vissa typer av tävlingar/motionslopp. Därutöver finns cross, hybrid, ihopfällbara cyklar med mera. Val av cykel påverkar självfallet var cyklisten kan cykla. Viktigt att även tänka på när turister vill cykla här. En del ser det som trevligt transportmedel, andra är här för att träna och kanske tävla.

Här är några av mina exempel på fin cykling som fungerar även med landsvägsracer. I Stockholms län.

Från Tungelsta söderut mot Ösmo.

Från Tungelsta mot Ösmo

 Färingsö ( Man svänger höger vid Tappström när man kommer från Brommaplan istället för att köra till Ekeröcentrum). Här finns breda cykelvägar separerade från biltrafik. Längst ut på Färingsö kör man i blandad trafik. Bra underhåll och tidig sopning av cykelbanor på våren. Tack Ekerö!

Färingsö

Från Nynäshamns centrum mot Lövhagen. ( Om man cyklar på gamla Nynäsvägen/landsvägen så finns det cykelväg förbi Nynäs havsbad som sedan övergår i landsväg)

Nynäshamn-Lövhagen

Och visst är det bra med skyltar! Bra att de talar om var man hamnar om man följer dem.  Tyvärr saknas skyltar på många håll även där cykellederna finns.

Skyltar

Men det finns även exempel på dålig cykling.

Cykelväg som leds in framför en busshållplats från cykelbana på trottoaren. Denna typ av lösningar förekommer tyvärr även idag vid nyanlagda busshållplatser. Med följden att cyklister riskerar att råka för olyckor. Och – sand och grus gör det inte enklare att cykla…

Cykelbana förbi busshållplats

Vägunderhåll med löst vasst grus där cyklisten riskerar grussplitter från bilar – och punkteringsrisk.

Vägunderhåll som inte fungerar för cyklist

Sugen på att cykla? Har du ingen cykel kan du faktiskt hyra. Till exempel här eller här. Ska du slå till och köpa ny cykel? Gå till en affär där man hjälper till att hitta rätt typ av cykel utifrån dina behov och önskemål. Och med rätta mått. Får du inte bra service- byt affär!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: