Tour de France 2010: tröjschabbel, vinnarna och minnena

Sista sändningen är över efter tre veckor. Ja, abstinensen kommer att komma men inte ännu. Det behövs en paus efter alla timmar och dagar. Vilken tävling!

Champagne till vinnaren Contador , och hans lag , under loppet var dem väl förunnat. ( Nej, alkohol finns inte på dopinglistan för cyklister.)

Dagens snackis:

Radioschacks tröjbyte. De startade med nya tröjor men tävlingsledningen tvingande laget att byta tröjor. Vilket ledde till irritation och fladdrande nummer lapp (på Armstrong). Nummer 28 på de nya tröjorna symboliserar de 28 miljoner som kämpar mot cancer.

Vad minns man från Tour de France 2010 (Tdf)?

1.Contador och Schleck som var otroligt jämna. Contador vann med extremt liten marginal, 39 sekunder, vilket motsvarar tidsskillnaden i etappen när Schlecks kedja rappade (hoppade). Contador spurtade iväg utan att vänta in gula tröjan ( Schleck) som hade mekaniska problem. Att vänta in är brukligt. Han bad Schleck om ursäkt i TV. Contador uppfyllde drömmen om en till TdF seger.

2.Andy Schleck. Tvåan som var så nära att vinna. Vad hände när kedjan rappade ( hoppade)? Växlade han när han hade fullkraft på pedalen? Contador var inte i form. Säger han nu. Han hade, medger han, problem med formen men ville inte säga vilka etapper som var värst.

3.För den första gången i Tour de France historia har en cyklist vunnit på Champs Elysées två år i rad. Cavendish har bjudit på helt fantastiska spurter och är en härlig cyklist- även om han är omdebatterad för sin stil. Men det får man väl tåla. Tråkigt annars.

4.Lance Armstrong har än en gång visat vilken exceptionell cyklist han är. Ofattbara etapper och riktigt bra försök till etappspurt. Trots de tre krascherna i början som påverkade hela hans TdF och suddade ut möjligheten till att vinna igen. Tröjdebatten idag visar att han alltid får medialjuset på sig… Vad var hans tanke bakom RadioSchack…?

5.Vurporna = mardrömmen. Andy Schlecks bror Frank skadade sig så illa så han fick bryta. Liksom flera andra cyklister. Cadel Evans genomklappning och kämpainsats då han efter vurpa blev tvungen att köra med spricka i armbågen. Aj! Tyvärr är vurpor del av cyklingen och kan inte förebyggas helt. En TdF på ”motorvägar” vore väl inget roligt att se!

6.Klungans inväntning av de som vurpat på pavéavsnittet och gemensam åkning i mål. Pavé etappen i sig var dock otroligt spännande.

7.Publiken. Vilken enorm mängd människor som ser tävlingen live! Cyklingen är en av världens stora och tuffaste sporter. Otroligt kul, inspirerande och härligt med all publik. Men varför i all världen kan publiken få störa på de smala vägarna upp? Col du Tourmalet kändes läbbigt med folk som nästan blockerade vägen. Det har ju hänt att publik fått cyklister att falla.

8.Svenska cyklisten Löfkvist ” Gotlänningen” har visat att han tillhör topp 20 och slutar på 17:e plats i årets Tour de France, 20:46 bakom Contador. Förstår alla vilken makalös prestation detta är? Fler hyllande sportartiklar om Löfkvist önskas. Bästa resultatet för en svensk sedan 1982. Jättekul! Heja!

9.Roberto Vacchi och Adam Adamson Eurosport som genom sin passion för cykling, cyklister, tävlingen och allt som har med sporten att göra fått TV- tittande publik att njuta av de tre veckorna även om några etapper varit ” skittråkiga”. Vi var många som hörde deras ” mellansnack” live när rösterna gick ut i etern under reklamen ( av misstag) men vem sjutton uppfattade att de pratade ned Löfkvist!? Vacchi och Adamson reagerade på data ( tider) som dök upp på en skärm. Ingen visste då att det faktiskt blåst upp motvind. När V och A noterade genom andras mellantider att det var vindfaktorn som sannolikt spökande så kommenterades detta bums. Dessa två kommentatorer hyllar svensk cykling och cyklister såsom Löfkvist ( Larsson, Kessiakoff, Emma Johansson med flera). Punkt.

10.RadioSchack – Armstrongs nya lag. De vann lagpriset. Mer om detta lag i nästa blogginlägg. Ett ganska märkligt lag….

Så här tippade jag i tisdags ( på en chokladkartong  ) hur topp 4 skulle se ut idag:

1.Schleck

2.Contador

3.Menchov

4.Sanchez

Jag fick inte rätt på vinnaren men prickade in topp 4. Contador har vunnit och gjort en kämpainsats.

Är det slut på spännande cykeltävlingar för i år?  Inte alls.

Vuelta a España 2010 och VM ( Melbourne) är två spännande cykeltävlingar.

Jag får återigen utrymme att blogga om bredare frågor än Tour de France. Och cykla mer förståss.

Men som sagt i morgon mer om laget – RadioSchack…

Vive le Tour de France!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: